Wanneer de vogels goed verzorgt worden zullen er niet snel ziektes optreden. Maar door onvoorziene omstandigheden of een onjuiste verzorging in de vorm van voeding, huisvesting of drinkwater kunnen er verschillende ziektes optreden bij de vogel. Daarnaast word de natuurlijke afweer van de vogel met de jaren ook minder, dit verhoogt ook de kans op zieke vogels.
Aangezien de vogels die wij hobbymatig houden over het algemeen prooidieren zijn voor roofvogels zullen zij hun ziektebeeld proberen te verbergen. Immers zijn zwakke dieren een makkelijke prooi om te vangen. Het is belangrijk uw vogels dagelijks goed te observeren. De vogels zullen er mischien gezond en actief uitzien wanneer ze uw aanwezigheid opmerken. Maar zodra u wegbent kunnen de ziekteverschijnselen boven komen.
Hoe herken je zieke vogels
Het herkennen van zieke vogels is zoals reeds vermeld voor de beginner lastig. Wanneer u de vogels goed observeert kunt u veranderingen in het gedrag snel opmerken. Een vogel die normaal altijd actief is en veel rond vliegt, maar nu ineens rustiger op stok blijft zitten kan al een indicatie zijn van ziekte. Het is belangrijk deze veranderingen in het gedrag te noteren, en indien mogelijk de vogels voor een lange periode te observeren.
Daarnaast blijven de belangrijkste indicatoren de houding van de vogels, denk hierbij aan;
- “bol” zitten, de veren worden volledig uitgezet om een dikke isolatielaag te creëren (net als ons kippenvel)
- weinig activiteit, de vogel blijft stil op stok zitten, mogelijk op 1 poot
- de vogel slaapt overdag (ogen half tot volledig gesloten)
- een verminderde eetlust, wanneer de vogels in broedkooien gehouden worden is het snel zichtbaar als er plots minder gegeten word. In de volière is dit zeer moeilijk te zien
- Vreemde ontlasting, bij de meeste vogels hoort de ontlasting stevig en redelijk vochtvrij te zijn. Indien de vogel zeer natte vloeibare ontlasting produceert is dit een indicatie van ziekte, dit kan ook veroorzaakt worden door teveel bladgroente als sla.
- niet op stok willen zitten, alleen op de grond zitten.
Ervaren kwekers zien vaak direct of een vogel ziek is aan het gedrag en de eetlust. Maar als beginner kan dit lastig zijn, wanneer u twijfelt kunt u het beste een ervaren kweker of (vogel)dierenarts telefonisch om hulp vragen. Ook mag u altijd met ons contact opnemen.
Indien u er zeker van bent dat uw vogel ziek is dient u deze direct uit te vangen en apart te zetten. Dit kan bijvoorbeeld in een zogenaamde ziekenkooi waar de temperatuur aangenaam gemaakt kan worden voor de vogel. Gezien de meeste vogels een vrij snelle hartslag, en wat hogere lichaamstemperatuur hebben kost het hun veel energie om dit op pijl te houden. Door de omgevingstemperatuur te verhogen voor de zieke vogel kost het de zieke vogel minder energie om zijn lichaam op temperatuur te houden en kan het natuurlijke afweersysteem beter de ziekte aanpakken.
Beginnende kwekers kijken het vaak even aan en denken dat de vogel vanzelf wel weer gezond word. Dit is vaak het geval, maar de ziekte kan ondertussen overgedragen worden naar andere vogels waardoor zij ziek worden. U heeft dan niet één, maar veel meer zieke vogels, dit dient u ten alle tijde te voorkomen.
Indien u de zieke vogel apart heeft gezet is het belangrijk zo spoedig mogelijk een (vogel)dierenarts in te schakelen om tot eventuele behandeling over te gaan. Ook kan een (vogel)dierenarts bekijken of de overige populatie gezond is. Door een slechte ventilatie in het vogelverblijf ontstaan naast onjuiste voeding en niet goed verschoont drinkwater de meeste ziektes bij vogels.
Uit eigen ervaring heb ik enkele zieke vogels gehad die direct apart gezet zijn in een zogenaamd “kanarie” kooitje, deze kooi werd op een warme plek neer gezet met genoeg voeding en drinkwater op de grond en bij zitstokken zodat de vogel niet per se op stok hoefde te zitten als dat niet lukt zoals bij legnood vaak het geval is. Ook is het mogelijk om een zogenaamde ziekenkooi te maken of aan te schaffen, hier meer over in het artikel behandeling van een zieke vogel
Daan zegt
Mijn kanarie staat op 1poot overdag en zit 1 een bolletje wat kan ik doen?
carla zegt
Hoi wij hebben een grote buitenvoliere met parkietsoorten.
Drie weken geleden overleed een vogel. Symptomen: wel eten, bevind zich op de bodem, is tam, zit in elkaar. Dierenarts heeft controles gedaan maar niets gevonden, vogel is doodgegaan. Nu lag er do. opeens een andere vogel dood. Gisterenen avond vertoond de pop splendit de omschreven reactie. Eet wel is lusteloos, zit op de grond.
De drierenarts kan niets vinden. Kent u dit probleem ben nl bang dat al de vogels dit krijgen.
Groet Carla
adriaan zegt
Als alle vogels spontaan ziekte krijgen is het geen legnood, dat gebeurt vaak bij 1 vogel die ouder is.
zijn de vogels geringd met een gesloten voetring? Zoja, welke kleur heeft de ring of kun je eventueel het jaartal nog lezen?
Het kan zijn dat ze nu door de warmte last hebben, hebben de vogels voldoende buiten ruimte in de schaduw? En voldoende vocht beschikbaar? Een vogel kan niet zweten namelijk, puur door koel water kunnen ze zich afkoelen.
Cornelis zegt
ik heb een 4 grasparkieten maar 1 is altijd bol en heeft ogen vaak half dicht wat is dit?
groet Cornelis
Amber zegt
Ik heb een grasparkietje die wel is bol zit als ze bij me zit en als ze gaat slapen ze is nog wel erg actief en eet ook nog gewoon maar ze laat ook veel schjlfertjes achter en haar veren vallen ook veel uit. Ze slaapt overdag ook regekmatig als ik rustig op de bank zit. En haar poep is heel afwusselend een week geleden had ze echt waterige poep je kon het bijna plas noemen toen werd t weer wat dikker en nu is het witte gedeelte best waterug en het groene gedeelte is ook niet zoals eerst moet ik de dierenarts bellen of is het niet iets wat kwaad kan?