De timor zebravink komt in tegenstelling tot zijn grote broer de normale zebravink alleen voor op het eiland Timor (Indonesië) Hier is een aparte ondersoort zebravinken ontstaan die beduidend kleiner is dan de zebravinken die wij kennen. De grootte van deze timor zebravinken is is maar 8.5cm. De gewone zebravink is al snel 10 tot 13cm lang.
Omdat ze van nature alleen op het eiland Timor voorkomen heeft het lang geduurd voordat ze ingevoerd werden in Europa. Vermoedens zijn dat de timor zebravinken pas in de 20e eeuw in Europa ingevoerd zijn. Ze zijn ook veel minder gekweekt, er zijn weinig mutaties bekend. Mutaties bij de timor zebravink worden ook niet geaccepteerd op tentoonstellingen. Om deze reden zijn de meeste timor zebravinken ook nog goed ras zuiver.
Timor zebravinken in de volière
Timor zebravinken kunnen prima in de volière, alleen is het wel ontzettend belangrijk geen “gewone” zebravinken in dezelfde ruimte als timor zebravinken te houden. Omdat gewone zebravinken met timor zebravinken kunnen paren ontstaat een tussensoort wat bijde soorten doet vervagen. Het is belangrijk de timor zebravinken ras zuiver te houden. Houd daarom alleen timor zebravinken in dezelfde ruimte. De timor zebravinken kunnen daarnaast prima tussen andere australische prachtvinken gehouden worden. Ze zullen andere vogels niet snel lastig vallen. Alleen de mannetjes kunnen onderling wel wat aggresief worden. Dit is te voorkomen door ze genoeg ruimte te geven in een (kamer)volière.
Voeding voor timor zebravinken
Timor zebravinken eten net als de gewone zebravink een goede mengeling voor tropische vogels. Dit kunt u aanvullen met wat groen voeder. Grit en maagkiezel mogen naast dagelijks ververst badwater nooit ontbreken. In de rust periode geeft u 1 tot 2 keer per week een portie eivoer. In de rui en kweek periode kunt verstrekt u dagelijks eivoer.
Timor zebravinken kweken
Het kweken van de timor zebravink is niet moeilijk. De vogels zullen wanneer gekoppeld snel overgaan tot het bouwen van een nestje. Verstrek de timor zebravinken een halfopen tropen nestkastje. Zij bouwen hier hun nestje in. Als nestmateriaal kunt u uitgeplozen sisaltouw, (gebleekte)kokosvezel en dierenhaar verstrekken. Nadat het nestje gebouwd is zal het popje 4 tot 6 eitjes leggen. Deze worden in circa 13 tot 15 dagen uitgebroed. Meestal gaat het popje al na het leggen van het 3e eitje beginnen met broeden. De jongen zullen dan over meerder dagen uitkomen. Bij het broeden wisselen het mannetje en het popje elkaar af, meestal gaat het popje enkele uren van het nest om te eten en zich te wassen.
Als de jongen eenmaal zijn uitgekomen is het belangrijk dat u zoals reeds eerder vermeld voldoende eivoer beschikbaar stelt. Dit word namelijk ook door de ouders aan de jongen gevoerd. De jongen hebben veel dierlijke eiwitten nodig om te groeien. De jongen zijn na het uitkomen net als bij de gewone zebravink nog vleeskleurig (zie artikel gewone zebravink). Na enkelle dagen kleurt hun huid zwart. Dit is volkomen normaal, u hoeft zich hier geen zorgen over te maken. De eerste week zal 1 van de ouders de jongen bijna continu warm houden. Na de eerste week zullen ze langzaam steeds vaker bijde van het nest zijn. De jongen krijgen dan al langzaam hun definitieve veren. Na circa 3 weken zullen de jonge timor zebravinken uitvliegen. Ze worden daarna nog ongeveer 2 weken door de ouders gevoerd alvorens zij zelfstandig zullen gaan eten.
Zorg ervoor dat de timor zebravinken maximaal 3 nesten per jaar groot brengen. Zebravinken staan erom bekend dat ze veel kunnen broeden in een jaar, maar hierdoor zal de pop uitgeput raken. Door het aantal nesten per jaar te beperken voorkomt u dat de pop uitgeput raakt.
Geslachtsonderscheid
Het geslachtsonderscheid bij timor zebravinken is net als bij de gewone zebravinken zeer makkelijk. De man heeft een veel duidelijkere tekening, en oranje tot rode wangvlekken. Daarnaast is er ook een mooie tekening over de vleugels en buik. Dit ontbreekt bij het popje. Het is belangrijk te weten dat bij timorzebravink mannen de zebratekening over de buik mist. Dit is goed in de foto links te zien. Laat u niet misleiden door verkopers, de timor zebravink heeft geen tekening op zijn buik. Maak niet de vergissing door een kleine gewone zebravink te kopen.
Er zijn ook enkele mutaties bekend bij de timor zebravink. Alleen worden deze vaak niet toegelaten op tentoonstellingen. Er zijn bonte timorzebravinken gezien bij kwekers, vaak komt dit door onverhoopte paring met een kleine gewone zebravink. In het wild komen deze mutaties niet voor.
Geef een reactie