De spitsstaartamadine (Poephila acuticauda) een bijzondere australische prachtvink die veel weg heeft van de gordelgrasvink. Kan in elke buiten volière, en kan goed samen gehouden worden met andere Australische prachtvinken. Ze doen de andere vogels geen vlieg kwaad!
Spitsstaartamadine in het wild
De spitsstaartamadine komt in het wild alleen voor in het noordelijk deel van Australië. Er wordt onderscheid gemaakt tussen de ondersoorten:
- Poephila acuticauda acuticauda welke in noordwestelijk Australië voorkomt
- Poephila acuticauda hecki welke in het noorden van Australië voorkomt
Hun leefgebied bestaat hoofdzakelijk uit uitgestrekte grasvlakten en bossen. De spitsstaart amadines leven in paartjes of kleine groepen. Een enkele keer worden ze in grote zwermen waargenomen, maar de paartjes blijven dicht bij elkaar. De spitsstaart amadine is door zijn grote verspreidingsgebied niet geclassificeerd als “bedreigd” op de rode lijst van de IUCN
Geslachtsonderscheid
Het geslachtsonderscheid bij de spitsstaartamadine is bij volwassen dieren voor de beginner soms nog lastig. Over het algemeen is de zwarte bef (de zwarte plek op de buik) bij de man breder dan bij het popje. Daarnaast hebben de mannetjes over het algemeen een wat langere staart. Doorslaggevend blijft zoals bij veel prachtvinken de balts van de man. Het mannetje zal in het broedseizoen zijn balts laten zien, het vrouwtje vertoont dit gedrag niet.
Huisvesting voor de spitsstaartamadine
De spitsstaartamadine is in de loop der jaren goed gewend geraakt aan het Nederlandse klimaat. Ze kunnen goed in een buiten volière gehouden worden zolang er de beschikking is over een vorst en tochtvrij nachthok. Hier kunnen de vogels zich terugtrekken in het geval van regen en harde wind. De spitsstaart amadine kan goed samen gehouden worden met andere vogelsoorten zoals andere prachtvinken of (kleine) parkieten. In veel artikelen wordt vermeld dat spitsstaart amadines agressief naar elkaar en andere (kleinere) prachtvinken kunnen zijn. In de gezelschap volière waar ik zelf meerdere koppels spitsstaarten heb zitten merk ik dit totaal niet. Zolang de vogels maar genoeg ruimte hebben zullen er weinig problemen zijn.
Naast het houden van spitsstaartamadines in de volière kunnen deze Australische prachtvinken ook goed in een (ruime) kooi in huis gehouden worden. Het een zeer actief en levendige vogel die in alle lagen van de kooi of volière te vinden is. Op zoek naar voedsel op de grond, of gewoon rondvliegend.
Voeding
De spitsstaart amadines die ik zelf houd krijgen een goede mengeling voor tropische vogels (Teurlings 233) waaraan ik 5Kg extra onkruidzaad toevoeg, dus 1:5 onkruid zaad : tropenzaad mengeling. Dit om het tropenzaad wat minder monotoon te maken. Alle kleine parkieten en Australische prachtvinken die ik houd eten graag onkruidzaden wat dus goed uit komt. Naast deze mengeling voor tropische vogels krijgen de volière bewoners een lekker stukje groenvoer, een stukje fuit (sinaasappel in één dag leeg gegeten!) en uiteraard wat lekkere trosgierst. In de broedperiode is het belangrijk voldoende eiwitten te voorzien. Hiervoor krijgen de vogels eivoer gemengd met universeelvoer. Hieraan voeg ik dan wat extra vogelgrit/maagkiezel mengeling en pinkys toe. Door de pinkys aan het eivoer toe te voegen tezamen met het vogelgrit merk ik dat er amper legnood is, in de afgelopen 9 jaar maar 1 vogel gehad met legnood (populatie van circa 60-70 vogels). Doordat de vogels gek zijn op de pinkys nemen zij ook snel eivoer en vogelgrit op wat de gezondheid verbetert.
Naast de voeding moet er uiteraard altijd vers drink en badwater, vogelgrit, een sepia schild en maagkiezel beschikbaar zijn.
Spitsstaarten kweken
Het kweken van spitstaartamadines is goed mogelijk in de volière, maar wil men doelgericht kweken met de vogels dan is het verstandig ze te houden in broedkooien. De vogels worden dan per paar gehouden waardoor het vooraf te bepalen is welke pop met welke man kweekt. Het kweken in de volière is goed mogelijk. Zelf heb ik al meerdere jaren succesvol met deze vogels in een gezelschap volière gekweekt. In de laatste week van april worden de nestkastjes opgehangen, zelf bied ik altijd halfopen nestkastjes aan. De spitstaartamadines bouwen hier hun nest in met het aangeboden nestmateriaal. Als nestmateriaal gebruiken zij graag kokosvezel, uitgeplozen sisaltouw en grashalmen. Om het nest af te maken word er wel eens een plukje dierenhaar gebruikt, maar niet alle spitsstaarten doen dit.
Wanneer u wilt gaan kweken met de mooie spitsstaartamadines is het belangrijk vogels bij kweker te kopen. Bij handelaren zijn vaak “afgedankte” vogels te koop met soms onbekende leeftijd. Hierdoor kunt u later teleurgesteld raken bij de kweek. Kweek altijd met vogels die minimaal 1 jaar oud zijn, het liefst iets ouder. Deze vogels zijn volledig volwassen waardoor zij een grotere kans op een succesvol nest hebben. Te jonge vogels hebben nog niet de broeddrang in het lichaam waardoor zij soms vroegtijdig hun nestje verlaten, of een nieuw nest gaan bouwen in het huidige nest.
Wanneer u een mooi koppel spitsstaarten heeft kunt u deze samen in de kweekruimte onderbrengen. Als de nestkastje opgehangen zijn zal al snel de inspectie van de nestgelegenheden door beide vogels plaatsvinden. Wanneer er een geschikt nestkastje gevonden wordt zal het nest in enkele dagen gebouwd worden. Als het nestje klaar is komt de paring waarna het tot een week kan duren voordat de eerste eitjes gelegd worden. Het popje legt vaak 4-5 eitjes, soms 6 tot 7. Vaak begint het popje pas bij 4e of 5e ei te broeden waardoor de jongen binnen enkele dagen allemaal uitkomen en qua leeftijd redelijk gelijk zijn.
De eitjes worden afwisselend door het popje en het mannetje bebroed. ‘S nachts broed altijd 1 van de geslachten waarbij de ander vaak in de buurt van het nestje te vinden is, in mijn volière vaak bovenop het nestkastje. Nestcontrole bij de spitsstaarten dient u zo sporadisch mogelijk te doen. Alhoewel het geen schuwe vogels zijn is het belangrijk ze niet te vaak te storen. Kijk voorzichtig in het nestje of er jongen zijn, maar kom niet met uw handen in de buurt van de vogels. Wanneer u merkt dat 1 van de vogels lang op het nest blijft is dit een teken dat het broeden is begonnen. Na ongeveer 12 tot 13 dagen komen de eitjes dan uit.
De jongen zijn wanneer zij net uitkomen vleeskleurig, en volledig kaal. Na enkele dagen zult u al de bedelgeluiden horen van de jongen, zo heb ik ook een nest spitsstaarten ontdekt in mijn nachthok (nestkastjes hangen hoog waardoor niet te zien is of gebroed wordt). Dit zachte gekrijs is goed waarneembaar. Als de spitsstaarten jongen hebben is nestcontrole over het algemeen iets makkelijker. Hou in de gaten wanneer de jongen geboren worden indien u wilt ringen. Als u de jonge spitsstaarten wilt ringen dient u dit met ringmaat 2.7 te doen.
Na circa 24 tot 25 dagen vliegen de jongen voor het eerst uit hun nest. ’s Avonds zullen zij nog enkele dagen terugkeren naar hun nestje om de nacht onder de warme vleugels van hun ouders door te brengen. Na een dag of 3 gaan zij al langzaam zelfstandig mee eten met de ouders. Ze worden nog ongeveer 1.5 week gevoerd door de ouders. Na ongeveer 2 weken uitgevlogen te zijn zullen de jonge spitsstaart amadines zelfstandig eten. De laatste dagen worden ze vaak alleen door de man gevoerd gezien het popje al bezig is met een nieuw nestje.
Als de jongen zelfstandig eten kunnen zij het best uitgevangen worden wanneer u de vogels in broedkooien houd. Zo hebben de ouders genoeg rust om een 2e legsel te beginnen. Na ongeveer 8 tot 10 weken zal de eerste rui plaatsvinden. Deze duurt 7 tot 8 weken waarna de vogels hun “volwassen” kleur krijgen.
Martin zegt
ik heb begin van het jaar ongeveer 8 spitsstaarten gekocht
maar ik heb daar niets van had één nest en met vijf eitjes
die waaren geen jongen
adriaan zegt
Het 1e jaar komt het vaker voor dat de dieren nog geen nest maken, ze moeten mogelijk nog wennen aan hun omgeving, of het zijn nog jonge dieren. Zitten de spitsstaarten in een volière bij elkaar, zijn er genoeg nest gelegenheden beschikbaar?
fons zegt
ik heb een spitsstaart met een orange rode bef ,,is dit bijzonder?.
Welke kleur partner kan ik deze geven?.
groet ,,,Fons
adriaan zegt
Dit is zeker mogelijk, dit is hoogstwaarschijnlijk een pastel (ook de veren over de vleugels/borst/rug zijn dan wat lichter gekleurd.
Patrick zegt
Beste myn ervaring met spitstaart is 1st ronde 2jongen van4eitjes was ok,2deronde wierp ze al de jongen (4) uit het nest was kan daarvan de oorzaak zijn ..?.? Weet iemand raad , graag antwoord aub dankjewel
Marco zegt
teveel dierlijke eiwitten?
Frenkie zegt
Ik heb in de zomer een koppel spitsstaartamadines gekocht. Twee wildkleur. Die hebben nog een nest gemaakt. Er zijn inmiddels 4 jongen uitgevlogen. één daarvan is helemaal wit en heeft rode/ doorzichtige ogen. Dit witte jong is als laatste uit het nest gekomen en zit alleen nog maar op de grond. Ik vraag me af of hij goed kan zien. Zou dit een albino kunnen zijn? Komt dat vaker voor?
adriaan zegt
Indien het echt duidelijke rode ogen heeft is het zeker een albino 😉 Gefeliciteerd, dat is een bijzondere mutatie die niet heel vaak voorkomt.
Ronald zegt
Ben op zoek naar een kweker van spitsstaarten.
In de omgeving van Rotterdam.
Graag waar de vogels buiten zitten in een voliere?
Mvg Ronald