Het is druk in de volière, de eerste jongen zijn uitgevlogen, nesten met jongen en vogels die al met het 2e nest bezig zijn.
Om net als de vorige editie van de kweekverslagen serie te beginnen bij de valkparkieten. Goed nieuws! Na het ongelukkige voorval waarbij de grasparkieten het nest (met jong) geclaimd hebben van de grasparkieten waarbij het jong helaas is overleden zijn de valkparkieten nu bezig met hun 2e nest. Dit maal in het grote berkenblok (Die voor hun bedoeld was) vandaag op 6 juni 2 eitjes in het berkenblok gevonden. Waar het vorige week nog met een korte inspectie van de kast begon is het nestelen nu officieel begonnen. De pop zal bij het leggen van haar 3e ei beginnen met broeden, over ~3 weken verwacht ik daarmee dus ook dat de eerste jongen uit zullen komen bij het 2e nest van de valkparkieten.
Bij de grasparkieten is het jong dat alleen in het nest zit vandaag voor het eerst uitgevlogen. Bij het voeren in de ochtend zat hij/zij al naast de ouders op stok onder het nest. Het jong zal nog 1 tot 2 weken gevoerd worden alvorens hij/zij zelfstandig zal gaan eten. Een mooie kleur, waarbij ik het blauw niet verwacht had gezien beide ouders dit niet in hun kleur hebben, mogelijk is de man (grijs) split voor blauw geweest waardoor de blauw/gele kleur te zien is bij het jong.
Het 2e nest grasparkieten waar vorige week 3 jongen te zien waren telt nu 6 jongen. Gezien de tijd zal het hierbij blijven en is het 7e eitje gecontroleerd, deze bleek onbevrucht te zijn. De jongen komen doordat de pop bij het 2e ei al gaat broeden op verschillende dagen uit. Daardoor is er ook een duidelijk verschil in leeftijd te zien op de foto. Bij nestcontrole duikt de pop al krijsend onder de jongen, dit gedrag heb ik zelf nooit eerder waargenomen, meestal beschermt de pop haar jongen door de vleugels uit te spreiden. Over 1.5 tot 2 weken zullen de eerste jonge uitvliegen waarna de andere 4 jongen snel zullen volgen.
Het 3e nest grasparkieten (gele pop) heeft helaas geen succes gehad. Er is 1 jong uitgekomen die na een dag dood in het nest lag. Mogelijk is de pop nog jong (dit jaar aangekocht in het voorjaar, dus zou toch broedrijp moeten zijn). Ook kan het zijn dat zij verstoord is door andere grasparkieten. De overige 4 eitjes bleken onbevrucht te zijn. Deze zijn uit het nest verwijderd om zo de pop op krachten te laten komen voor het 2e nest.
Het 4e nest word nog steeds door de groene pop ijverig bebroed. De eitjes zijn niet gecontroleerd op bevruchting, dit zal volgende week zaterdag gecheckt worden. De pop zit al minimaal 1.5 week te broeden, dus volgende week zaterdag zouden de eerste jongen eventueel kunnen uitkomen.
Bij de tropische vinken goed nieuws! De timor zebravinken hebben hun eerste nest met 4 jongen succesvol opgevoed tot volière bewoners. Vandaag vlogen de jongen achter mijn rug om naar buiten toen ik het nachthok aan het schoon maken was. Een mooi gezicht om de ouders gelijk in bescherming te zien treden als andere timor zebravinken te dicht in de buurt komen.
Bij de zilverbekjes vermoede ik dat er na het uitkomen van het eerste eitjes 3-4 onbevruchte eitjes waren, lange tijd was er maar 1 jong. Vandaag ineens 3 jongen uitgekomen waarbij duidelijk te zien is dat er leeftijdsverschil is. Blijkbaar hebben we een laatbloeier in het nest. Gezien het het eerste nest is voor dit jonge koppel zijn mijn verwachtingen hoog gespannen. Over 2 tot 3 weken zullen de jongen zeer waarschijnlijk al goed in de veren zitten en misschien zelfs al de stap naar buiten gemaakt hebben.
De bichenowastrildes hebben nog geen eitjes gelegd in hun nestje, het nest is al een week klaar maar de vogels vertonen nog geen actie omtrent het leggen van de eitjes. Dit kan uiteraard snel veranderen als de paring gebeurd is, dit heb ik niet waargenomen gezien de vogels in de volière leven waar ook genoeg schuilmogelijkheden zijn. De spitstaarten waar het eerste nest helaas niet succesvol is grootgebracht (jonge na uitvliegen overleden, vermoedelijk niet doorgevoerd door ouders) zijn nu met hun 2e legsel bezig. Al 3 eitjes gelegd in het nest dus hopelijk gaat het dit keer wel goed, zo niet dan gaan de jongen spoedig onder de japanse meeuwtjes.
Over de japanse meeuwtjes gesproken, 2 koppels met jongen, een 3e koppel met eitjes. In het “illegale” nest (zie vorig kweekverslag) 3 mooie jongen die langzaam de slagpennen beginnen te krijgen. Een ander nest van de japanse meeuwtjes huist 1 jong. Hier is 1 jong uit het nest geworpen, mischien per ongeluk, mischien overleden in het nest. Ik zal er nooit meer achterkomen, het jong wat nu nog in het nest zit ziet er gezond uit (heft de kop meteen op bij aanraking terwijl kropje nog iets gevuld is).
Bij de kwartels weinig activiteit, er worden volop pogingen gedaan tot paring, maar eitjes zijn nog niet gezien.
Geef een reactie