Ja, het is weer tijd voor. Het is warm, zeer warm! Maar dat weerhoud de vogels er niet van om toch hun jongen op te voeden, en te broeden. Ondanks de hitte al vogels met het 2e nest waarin jongen te vinden zijn. Ook bijna alle grasparkieten uit het grote nest zelfstandig.
Om te beginnen bij het (toch best mooie!) nest grasparkieten met 6 jongen. Helaas is 1 jong wat uitgevlogen is overleden, ’s ochtends tijdens de voeder ronde dood gevonden in de voerbak, wat precies de oorzaak is is mij niet bekend, mischien iets met de spijsvertering waardoor het verteren van zaad niet lukte (kropmelk van de ouders is al voorverteerd en kan zeer snel opgenomen worden). De overgebleven 5 jongen maken het goed. 4 jonge (wildkleur) grasparkieten vliegen vrolijk rond in de volière. Nog 1 jong zit bij zijn moeder in het nest. Ook is vandaag pas duidelijk geworden wie de ouders van het nest zijn. Een gele grasparkiet is waarschijnlijk de man. Zijn neusdop was altijd wat vaal blauw richting het paars, een beetje tussen man en vrouw in. Blijkbaar is dit dus toch een man! Erg mooi dat 2 gele grasparkieten een nest met alleen maar wildkleur op de wereld gezet hebben.
Het andere grasparkietje dat alleen in zijn nest zat en al wat ouder is maakt het ook goed, hij eet al zelfstandig en begint al wat schuwer te worden naar de mens. Zijn ouders hebben inmiddels al een 2e nest waar de eerste jongen alweer in gezien zijn. Mede door het warme weer is de broeddrift zeer hoog geworden bij de vogels. Op het moment tel ik hier 2 jongen, en er zijn nog 2 niet uitgekomen eitjes. Gezien de leeftijd van de jongen is het nog goed mogelijk dat deze eitjes deze week nog uitkomen. Hierover meer in het volgende kweekverslag.
De valkparkieten zijn ook goed op weg. Waar de pop en man eerst hun nest altijd fel verdedigden was het zeer moeilijk te zien hoeveel eitjes zij hadden. Maar door de warmte van afgelopen week hebben zij het nest vaker verlaten om oververhitting van de jongen te voorkomen. Nu tel ik dus 3 mooie jonge valkparkieten, gezien de leeftijd van de jongen zijn de overige eieren verwijderd. Er was wel 1 bevrucht ei wat helaas niet uitgekomen is.
De prachtvinken
Bij de Australische en Afrikaanse prachtvinken gaat het ook goed. De timor zebravinkjes hebben inmiddels al hun 2e nest met jongen, omdat het nest ontzettend “dicht” gemaakt is kan ik geen jongen tellen, maar op gevoel zijn er 3 jongen. Over een week als de jongen groter zijn is het mischien beter te zien. Ook de spitsstaart amadines waarbij het eerste nest helaas niet succesvol is afgelopen hebben nu in hun 2e nestje jongen. Deze heb ik net als bij de timor zebravinken niet goed kunnen tellen. Maar ik voelde 2 snaveltjes, mischien 2 of 3 jongen!
Ook is er al een koppel zilverbekjes dat aan een nestje begonnen is. Ditmaal in een halfopen nestkastje een mooi nest waar al op gebroed word. In het berken nestblok is er een groot nest (circa 10 eieren) vermoedelijk dus 2 vogels die aan het leggen zijn geweest. De ouders krijgen nog een week om te broeden op deze eieren, door daarna de eitjes te schouwen kunnen alle onbevruchte eitjes verwijderd worden, en indien het aantal bevruchte eitjes te hoog is kunnen er enkele eitjes bij de japanse meeuwjtes gelegd worden.
De japanse meeuwtjes hebben hun eerste jongen al rondvliegen in de volière, en zijn ook weer druk bezig met nieuwe nesten. Op het moment zie ik meerdere nesten zonder eitjes, maar wel dezelfde bouw. Om deze reden vermoed ik dat er meerdere koppels tegelijk zijn begonnen met het bouwen, wat te verklaren is doordat de vorige nesten ook rond dezelfde tijd zijn begonnen. Mogelijk dus 2 nieuwe nesten japanse meeuwtjes.
De timor zebravink jongen van het eerste nest beginnen inmiddels al langzaam op kleur te komen. Over enkele weken zullen zij haast al niet meer te onderscheiden zijn van hun ouders. Op de snavel van een popje is nog een puntje zwart te zien wat verraad dat het jongen zijn. Maar over een week is dit ook weg en zal dit jong al op kleur beginnen te komen. Het is al duidelijk dat het een popje betreft waar ik blij mee ben!
Bij de overige vogels gaat alles naar omstandigheden goed. Het is warm in de volière. Daarom wordt er volop gebadderd, en wanneer er net koel water is wordt hier gretig gebruik van gemaakt. Ook spuit ik soms met de sproeikop/tuinslang op “mist” stand eventjes boven de volière zodat er water als mist in de volière neerdaalt. De vogels gaan er dan echt even voor zitten om het water over zich heen te laten komen wat een verkoelend effect geeft. De parkieten wassen zich niet graag, maar deze mist douche vinden ze wel erg prettig
De diamantduifjes zijn goed op weg, het 1e jong is al op kleur aan het komen, de bruine jeugdvacht maakt nu plaats voor een mooie blauwe volwassen kleur. Maar de locatie voor hun nieuwe nest is op zijn minst “opzienbarend” te noemen, in een halfopen nestkastje, waarbij het niet eens groot genoeg is. De staart steekt gewoon naar buiten. Gezien de ruimte in het nestkastje groot genoeg is voor 2 jongen (duiven leggen maar 2 eitjes per nest) laat ik de vogels zitten. Maar het is een apart verschijnsel om te zien
Als afsluiter een foto van de volière met de populatie zoals hij nu is. Rechts een aantal jonge grasparkieten uit het grote nest.
Geef een reactie