Het eerste kweekverslag van dit jaar, eigenlijk al eerder een verslag willen schrijven maar het is er niet van gekomen. Ik kweek de vogels gewoon in de volière, deze is 5.5 x 2 x 2 meter (lengte/diepte/hoogte). Hier zitten verschillende soorten australische en afrikaanse vinken en parkieten in. Waaronder: Valkparkieten, grasparkieten, turquisine parkieten, roodrug parkieten, catharinaparkieten, spitsstaart amadines, zilverbekjes, kanaries, mexicaanse roodmussen, timor-zebravinken, ceres amadines, japanse meeuwtjes, diamantduiven en bichenowastrildes. Daarnaast lopen er op de grond chinese dwergkwartels en japanse kwartels. 1 haan op 2 of 3 hennen. Een gezelige gezelschap volière waar de kleinste vogel (bichenowastrilde/timor zebravink) het prima kan vinden met de grootste vogel (valkparkiet/japanse kwartel).
Inmiddels is deze volière al 9 jaar oud, hij heeft enkele uitbreidingen gezien waarbij nu de definitieve afwerking er is. Achterin is het nachthok geplaatst waarbij ook de laatste 1.5 dak overdekt is. Zo kunnen de vogels droog buiten zitten. Met name de parkieten vinden het prettig om een paar drupjes regen in de vleugels te krijgen, zij baden niet zoals vinken (met name kanaries) dat doen.
Om te beginnen helaas slecht nieuws, een jong van de valkparkieten overleden na 2.5 week in het nest (slagpennen al goed door gekomen). Daarnaast 2 spitstaart jongen die al uitgevlogen waren helaas ook overleden na enkele dagen.
Maar na dit slechte nieuws is er uiteraard ook goed nieuws te melden, om te beginnen bij de tropische vinken. Japanse meeuwtjes die in een “illegaal” nestje vandaag 3 jongen hadden (ook nog wat eitjes), gezien de locatie is het onmogelijk in het nest te kijken dus alles gaat op gevoel. Daarnaast een nestje japanse meeuwtjes waar ook jongen inzitten. Wel geteld 2 jongen vandaag, mogelijk komen er nog meer jongen uit.
Een koppel diamantduifjes heeft hun jong lang verborgen weten te houden ondanks dat zij in een zeer open plek zaten. De pop is zeer nest-vast, zelfs bij aanraken bleef ze stug zitten vandaar dat ik haar alle tijd gaf. Vandaag toch voor het eerst de pop van het nest zien gaan en daar kwam ineens een jonge duif van meer dan een week onder vandaan. Terwijl de pop en man aan het eten waren dus snel een foto kunnen maken.
Bij de zilverbekjes zijn nu 2 jonge uit gekomen, nog 4 eitjes die mogelijk nog uitkomen (bewust niet gekeken of ze bevrucht zijn gezien ik wil voorkomen dat ze tijdens het uitkomen opgepakt worden). Het eerste nest zilverbekjes dat succesvol jongen heeft gekregen in de volière. Waarschijnlijk zullen er nog velen volgen!
De grasparkieten hebben ook meerdere nesten (met jongen!). Allereerst een nest waar 1 jong groot gebracht word. Deze is inmiddels al meerdere weken oud en begint zijn definitieve kleur al goed te krijgen. Een blauwe buik met zeer mooi gekleurde vleugels. De kop krijgt ook een zeer fijn zebra motief. Over een dag of 10 verwacht ik dit mooie jong te zien vliegen in de volière. Het jong begint al actief om zich heen te kijken wanneer deze uit het nest gehaald word.
Een 2e nest van de grasparkieten heeft zo ver ik nu kan zien 3 jongen, mogelijk komen hier nog meer jongen uit. Dit zal met een aantal dagen duidelijk zijn, gezien de vogels al vroeg beginnen te broeden terwijl er nog gelegd word.
De 3e grasparkiet zit trots op haar eitjes, samen met de 4e grasparkiet die al een ruime tijd aan het broeden is. De jongen uit het laatste nest (de gele grasparkiet) worden ook binnen nu en een week verwacht. In het volgende kweekverslag zullen hier dus foto’s van verschijnen.
De bichenow astrildes zijn klaar met hun nestje, alleen zijn er nog geen eitjes gelegd. Man en pop zitten wel samen op het nest wat een goed teken is, het is mogelijk een week wachten tot de eerstje eitjes gelegd worden. Na de paring heeft de pop wat tijd nodig om de eitjes te maken en te leggen.
Geef een reactie