Het is er weer tijd voor, een nieuw kweekverslag! Een week geleden is het vergeten, er was ook niet veel bijzonder nieuws. Maar deze week is er weer volop nieuws te vermelden in de volière!
De vogels zijn zeer actief aan het broeden, en er zijn al meerdere jongen vogels uitgevlogen. Ook opmerkelijke dingen, een grasparkiet jong dat binnen 1 week uitgevlogen te zijn al zelfstandig begint te eten. Normaal duurt dit al snel 2 weken voordat zij zelfstandig gaan eten gezien ze niet meer gevoerd worden door de ouders. Mogelijk is het sneller zelfstandig eten gekomen doordat de pop nog bij de jongen in het nest zit om ze op het nest te voeren. Het 2e jong is vandaag ook spontaan naar buiten gekropen toen ik bezig was met het schoonmaken van het nachthok. Deze zal dan misschien ook al snel zelfstandig gaan eten als hij zijn/haar broer/zus ziet eten (voerbak onder de nestkast)
Het andere grasparkiet jong dat alleen opgegroeid is in zijn nest is al zelfstandig, de ouders zijn al aan het broeden op hun 2e nestje, met als ik goed geteld heb 6 eieren. Dit jong is wel al iets schuwer aan het worden wat goed is. Tamme vogels is zeer leuk, maar het moet niet te tam worden. Als de vogels het vertrouwen in je hebben om uit de hand te eten is dit uiteraard zeer mooi. Maar ik vind dat de vogels niet teveel gehecht moeten raken aan de mens. Ik heb 1 grasparkiet die bij iemand binnen vandaan gekomen is welke zeer tam is, deze is op jonge leeftijd al tam gemaakt en in huis gehouden. Op volwassen leeftijd toont deze grasparkiet dan ook totaal geen interesse in soortgenoten van het andere geslacht. Terwijl de vogels die in de volière opgegroeid zijn ook gewoon uit de hand komen eten als het een lekkere versnapering betreft, maar nog wel afstand bewaren bij de normale interactie.
Uiteraard zijn er ook erg leuke kanten aan zo’n tamme grasparkiet. Bij het schoonmaken van het nachthok komt deze vaak nog even de gepelde zaadjes die andere vogels hebben laten vallen opscharrelen. Tijdens het schoonmaken van het zand doormiddel van zeven (zeef gemaakt van horrengaas en balkjes) komt deze tamme grasparkiet graag even kijken. Ook komt hij spontaan op mijn schouder/rug zitten als ik bezig ben. Het is alleen jammer te zien dat er bij deze grasparkiet geen interactie met soortgenoten is, hij is heel erg gehecht aan de mens.
Zoals ik al eerder vermelde zijn de vogels bij mij gek op een versnaperingetje. Sinds kort heb ik mijn eivoer mengsel iets aangepast, vroeger voerde ik het eivoer en universeelvoer apart. Waarbij ik wat pinkys door het eivoer mengde, en vogelgrit/maagkiezel in een los bakje aanbood. Het viel me op dat het vogelgrit vrij weinig gegeten werd, en de japanse kwartels ook geen grote ei productie hadden, ze wilden geen vogelgrit eten uit het bakje! Daarom heb ik besloten het universeelvoer en eivoer in een verhouding van 1:2 te mengen (5kg universeelvoer met 10kg eivoer). Daardoorheen worden dagelijks in de voerbak een klein handje (half TT bakje) pinkys,en een kwart TT bakje vogelgrit/maagkiezel mengsel (1:1) doorheen gemengd.
De vogels zijn hier nu gek op, en ik merk dat de eierenproductie bij de Japanse kwartels ook beter lijkt te gaan. In de afgelopen week 6 eitjes gevonden, hoogstwaarschijnlijk wordt maar 1 hen gedekt door de haan, deze mist wat veertjes bij de kop wat begrijpelijk is gezien de haan deze beetpakt bij het paren, net als ander grondvogels dat doen. De haan kan zich hierdoor goed vasthouden om de cloaca tegen de cloaca van de hen te duwen.
Bij de vinken is er ook goed nieuws. Het “illegale” nestje Japanse meeuwtjes heeft enkele jongen in de volière gebracht. Naar mijn mening een zeer mooie lichtbruine kleurslag. Wanneer deze jonge Japanse meeuwtjes precies uitgevlogen zijn heb ik niet gezien, maar ik verwacht dat ze binnen enkele weken zelfstandig zullen gaan eten. In tegenstelling tot de grasparkieten zijn de Japanse meeuwtjes wel allemaal tegelijk uitgevlogen gezien de ontwikkeling gelijk lijkt te zijn.
Bij de spitstaart amadines is er ook goed nieuws, het koppel wat het eerste nest niet succesvol heeft kunnen grootbrengen is inmiddels in hetzelfde nest een nieuw legsel begonnen, waar als ik goed gevoeld heb vandaag ook de jongen zijn uitgekomen, aangezien ik geen voorstander van nestcontroles breng kijk ik meestal maar 1 keer per week even snel in het nest hoe de jongen er bij liggen. Zelf ben ik (nog) niet aangesloten bij een vogelvereniging waardoor ik ook geen eigen kweeknummer heb om de jongen te ringen. Mijn jongen zijn daarom allemaal niet geringd.
Een 2e koppel spitstaarten heeft een mooi nestje aan de zijkant van het nachthok gebouwd waar nu ook het eerste eitje in gelegd is. Met een beetje geluk wordt dit ook een succesvol nest wat zou beteken dat er dus 2 koppels spitstaarten aan het broeden zijn. Voor mij zijn dat de eerste nesten spitstaarten, vorig jaar hebben zij het hele jaar niets gedaan. Begin dit jaar heb ik enkele koppeltjes erbij gekocht om wat meer diversiteit in de stambomen te krijgen, en blijkbaar heeft dit geholpen. Soms zijn vogels gewoon niet in elkaar geïnteresseerd, net als onszelf.
Er is helaas 1 jong zilverbekje ontsnapt doordat er een gat was bij de deur waar het touw van mijn zelf sluitende volière-deur doorheen gaat. Doordat ik de zilverbekjes even wilde wegjagen om de volière uit te gaan is er 1 jong helaas door het gat naar buiten gevlogen na een kleine worsteling. Dit jong heb ik ook niet meer kunnen vinden gezien het erg begroeid is achter de volière. De zilverbekjes hebben nu dus nog 1 jong wat zij aan het opvoeden zijn. Het gat bij de deur is ook direct dichtgemaakt met enkele ijzerdraadjes.
De valkparkieten zijn ook al druk bezig met hun 2e nest in het grote berkenblok die voor hun bedoeld was, zoals in het vorige kweekverslag van 2 weken geleden te lezen was lagen er al enkele eitjes. Vermoedelijk komen deze aankomende week uit gezien valkparkieten 18 tot 20 dagen broeden. Ook hier pas ik zo weinig mogelijk nestcontroles toe om de vogels volledige rust te gunnen bij het opvoeden van hun jongen. In de natuur wordt ook niet dagelijks door ons gekeken bij de vogels.
Geef een reactie