Het is weer zover, al weer het derde kweekverslag van dit broedseizoen in de volière. De jonge vogels vliegen in de volière, andere nesten met jongen groeien al goed en er zijn alweer nesten met nieuwe eitjes te bewonderen in de volière.
Om te beginnen bij de valkparkieten; de man liet met luid gekrijs horen dat hij niet gediend was met mijn aanwezigheid om even een nest inspectie te doen, ik ga er daarom vanuit dat er 3-4 eitjes zijn en dat hij al druk aan het broeden is. Met een week of 2.5-3 zullen de jongen dan waarschijnlijk uitkomen. Het is te hopen dat zij dit keer wel de kans krijgen om hun jongen op te voeden zonder verstoringen door de andere vogels in de volière.
Bij de grasparkieten gaat het ook zeer goed. Het jong dat vorige week zaterdag uitgevlogen is begint al langzaam zelfstandig te eten. De voerbak is al gevonden, nu wordt waarschijnlijk alleen het “lekkere” zaad gegeten gezien hij/zij nog circa een week bijgevoerd zal worden door de vader. Het is goed om te zien dat de jonge grasparkiet wel de kans heeft gekregen om goed op te groeien en een nieuwe bewoner van de volière te worden.
De ouders van deze jonge grasparkiet zijn inmiddels al begonnen met hun 2e nest. Zover ik kon zien waren hier al 2 eitjes gelegd, dus de verwachting is dat de pop snel over zal gaan tot het bebroeden van haar 2e nest.
Het nest met 6 jonge grasparkieten doet het ook goed. De pop is net als de valkparkiet man niet gediend van nest-inspecties en laat dit ook duidelijk horen, tot zelfs kleine aanvallen als ik haar even van het nest haal om de jongen te controleren op spreidpoten en het nest in het algemeen op bloedluis. (gelukkig geen van beide te zien!). De 6 jongen komen al goed in de veren, en de gele tinten van het popje zijn al goed zichtbaar bij sommige jongen. Het is mij nog steeds niet duidelijk wat de man is gezien ik hem nooit bij het nest gezien heb (hangt hoog in het nachthok)
Als de jongen volledig op kleur zijn is het mogelijk wel te zien aan de kleuren. Maar net als bij het nest waar 1 jong grootgebracht is, beide ouders hebben geen blauwe tint (Groen/geel pop en grijze man) terwijl het jong duidelijke blauwe tinten in de bevedering heeft. Over een week of 2 weken zal het duidelijk zijn hoe de jongen gekleurd zijn.
De jonge zilverbekjes groeien al goed, het oudste jong is al duidelijk ver gevorderd in de groei en zit bijna volledig in de veren. Het 2e wat jongere jong is beduidend minder ver in de ontwikkeling maar zal spoedig ook in de veren komen. De verwachting is dat het oudste jong deze week zal uitvliegen gezien de ontwikkeling. Maar er zijn altijd laatbloeiers. Het is goed mogelijk dat het oudste jong lang op het nest blijft gezien het jongere jong als vanzelfsprekend daar gevoerd word. We zullen het snel zien deze week.
Terwijl ik bezig was met de algemene schoonmaak van het nachtok kreeg ik ook zoals gebruikelijk even bezoek van de tamme grasparkiet die ik van iemand gekregen heb die hem binnen had zitten. Duidelijk te zien dat deze jonge grasparkiet nooit in een kolonie is geweest gezien hij zich nooit bind met andere parkieten maar direct naar mensen toe trekt. Wel is het uiteraard mooi om te zien dat de vogels je gaan vertrouwen omdat zij een soortgenoot zien die volledig vertrouwen heeft in de mens.
Het is goed merkbaar dat de andere grasparkieten en grotere parkieten duidelijk tammer zijn geworden sinds deze grasparkiet in de volière aanwezig is. Het kan toeval zijn, maar ik heb mijn vermoedens! Tijdens de wekelijkse schoonmaak ronde komen de vogels graag even een gepeld zaadje meepikken. In de rest van het nachthok waar nog restjes zaad liggen zijn al snel enkele parkieten en Japanse meeuwtjes te zien die de restjes gepeld zaad snel opeten.
Als de wekelijkse schoonmaak ronde klaar is komt uiteraard de voeder ronde, hier zijn alle vogels snel van de partij. Met name het eivoer met levend voer in de vorm van (diepvries) pinkys daardoorheen gemengd word erg gewaardeerd door de parkieten en tropische vinken.
Geef een reactie