Over zelf kiemzaad maken zijn al veel artikelen geschreven. Een ding staat vast; de meeste vogels zijn er gek op! Er zijn veel verschillende meningen over kiemzaad. Met name in verband met gezondheid van de vogels. Omdat het een redelijk schimmelgevoelig product betreft. Hier leest u meer informatie over het zelf maken van kiemvoer.
Voor en nadelen van kiemzaad maken
Allereerst de voordelen en nadelen van het kiemzaad maken.
Voordelen:
- Kiemzaad is een goede bron van vitamines, met name vitamine C, B2, B5, B6 en D.
- Kiemzaad is een goede bron van mineralen; ijzer, magnesium, koper, calcium en fosfor.
- Kiemzaad bevat wanneer het gekiemd is erg weinig vet
- Net gekiemde zaden bevatten meer makkelijk opneembare mineralen dan ongekiemde zaden.
- Je hebt alleen maar water en (kiem)zaad nodig.
Nadelen
- Kans op (onzichtbare) schimmels in het kiemvoer is sterk aanwezig indien men zich niet aan enkele hygiëne regels houd
- Niet-vette kiemzaden verzuren bijzonder snel. De kans op kropverzuring bij jongen en darmstoornissen vergroot hierdoor sterk.
- Wanneer de kiem groter dan circa 1 cm is daalt de voedingswaarde snel
- Kiemzaad is lastig langer dan enkele dagen te bewaren.
Zelf kiemzaad maken
Zelf kiemzaad maken is niet moelijk, je hebt er geen uitgebreide keuken voor nodig. Op internet circuleren erg veel berijdingsweizen. Het maken van goed vers kiemzaad is niet gemakkelijk. Hier een werkwijze die ik zelf ook met succes heb gebruikt.
- Gebruik een kiemzaad mengeling. Dit zijn zaden die allemaal ongeveer evensnel ontkiemen, zo voorkomt u te lange kiemen die niet voedzaam zijn.
- Maak ongeveer 2 tot 5% van het lichaamsgewicht aan kiemzaad klaar, dit betekend bijvoorbeeld voor een koppel valkparkieten circa 4 tot 10 gram kiemzaad.
- Laat de zaden ongeveer 20 uur wellen in een laagje water, bijvoorbeeld in een maatbeker. Te kort wellen kan ervoor zorgen dat de zaden niet genoeg water opnemen, te lang kan bederf veroorzaken.
- Na 20 uur het mengsel in een rvs zeef overbrengen en de zaden goed naspoelen met koud stromend water. Laat de zaden vervolgens uitlekken
- Ruik even aan de zaden, ruiken ze zurig? Meteen weg gooien!! Het zaad is dan bedorven
- Indien de zaden goed ruiken laat je ze in de zeef op een plek staan waar ze niet in direct zonlicht staan. Spoel ze meerdere keren per dag af met koud water om te voorkomen dat er bederf optreed.
- Geef de zaden wanneer er een wit puntje van 1 tot 3mm gevormd is op de zaden. Meestal gebeurt dit tussen de 24 en 48uur na het wellen.
- Geef niet meer zaad dan wat de vogels in 3 uur opeten, omdat kiemzaad zo vers is bederft het bijzonder snel. Het is beter om wat te weinig te geven om zo de darmen niet teveel te belasten.
- Het teveel aan kiemzaad is ongeveer een dag te bewaren in de koelkast. Laat het zeker niet op het aanrecht of in een kastje staan, dan bederft het binnen een halve dag. Ruik ook altijd even aan de zaden voor u ze verstrekt, indien u het niet vertrouwt gewoon weg gooien en een nieuwe portie aanmaken. Veiligheid voor alles
Geef een reactie