De kakariki is een populaire parkiet welke goed in een gezelschap volière gehouden kan worden. Van nature uit Nieuw-Zeeland, maar inmiddels goed ingeburgerd in ons koude kikkerlandje.
Kakarikis in het wild
Eigenlijk is kakariki een verzamelnaam voor de 3 ondersoorten uit de Cyanoramphus familie die voorkomen in Nieuw-Zeeland. De naam komt uit het Maori en betekent groen. De bekende onderstoorten:
- Roodvoorhoofdkakariki groen (Cyanoramphus Novaezelandiae Novaezelandiae)
- Chatham roodvoorhoofdkakariki (Cyanoramphus Novaezelandiae Chathamensis)
- Kermadec roodvoorhoofdkakariki (Cyanoramphus Novaezelandiae Cyanurus)
- Lord Howe roodvoorhoofdkakariki (Cyanoramphus Novaezelandiae Subflavens)
- Geelvoorhoofdkakariki (Cyanoramphus auriceps)
- Bruine kakariki (Cyanoramphus Ulietanus)
- Oranjevoorhoofdkakariki (Cyanoramphus Malherbi)
- Norfolk-eiland kakariki (Cyanoramphus Cookii)
- Nieuw-Caledonië roodvoorhoofdkakariki (Cyanoramphus Saisseti)
- Chatham-eiland geelvoorhoofdkakariki, ook bekend als Forbes parkiet (Cyanoramphus Forbesi)
Roodvoorhoofdkakariki (groen)
De algemeen beschouwde nominaatvorm van de kakariki, de groene roodvoorhoofd kakariki.
Kop en masker: Voorhoofdband en kruin karmozijn rood. De voorhoofdband loopt via de teugel achter het oog door ca 1cm en heeft daar de vorm aangenomen van een driehoekje met de punt naar het oog gericht. Achter de kruin is de kopkleur is helder groen. De kleur van de wangen is gelijk van de schedeldekkleur, dit gaat over in de kleur van de borst die een nuance donkerder van kleur is.
Lichaam: Algemene lichaamskleur is groen. Nek, mantel en het rug en vleugeldek iets donkerder van kleur. Borst buik , flanken, dijen en anaalstreek groen een nuance lichter van kleur meer geelachtig groen. Aan weerzijde van de stuit bevindt zich een karmozijn rode vlek. Grote vleugelpennen: De buitenste vleugelpennen hebben een violet blauwe buitenvlag de duimveertjes en de primaire vleugel dekveren zijn eveneens violet blauw.
Staart: Staartdekveren groen, onderstaartdekveren een nuance lichter van kleur meer geelachtig groen, onderzijde staart grijs. Ogen: Donker met een rode iris. Snavel: Bleek staal blauw overgaand in een grijs zwarte punt; ondersnavel donkergrijs
Poten: Grijsbruin.
Nagels: Nagenoeg zwart
Formaat: Man 28 cm ,Pop 26 cm
Geelvoorhoofdkakariki (groen)
Man en pop: voorhoofdsband zich uitstrekkend van oog tot oog is donker karmijnrood. Kruin goudgeel. Algemene lichaamskleur groen, een nuance lichter van kleur als van de roodvoorhoofd; borst, buik, flanken dijen anaalstreek en onderstaartdekveren een nuance lichter van tint en meer geelachtig groen. Aan weerszijden van de stuit bevindt zich een rode vlek. De buitenste vleugelpennen hebben een violetblauwe buitenvlag; ook de duimvleugelveertjes en de primaire vleugeldekveren zijn violetblauw. De staartpennen zijn aan de uiteinden blauw bewaasd; onderkant staart donkergrijs. De ogen zijn donker en hebben een oranjerode iris. De bovensnavel is bleek staalblauw overgaand in een grijszwarte punt; ondersnavel donkergrijs. De poten zijn grijsbruin, de nagels nagenoeg zwart. De pop is iets kleiner, ca. 21 cm, en wat minder fors dan de man; ook heeft ze een iets kleinere en rondere kop en een smallere snavel. Qua kleur en tekening is ze nagenoeg gelijk aan de man, maar de rode voorhoofdsband is iets smaller en het geel op de kruin is iets minder uitgebreid.
Jonge vogels en overjarige poppen bezitten aan de onderzijde van de grote vleugelpennen een rij witte vlekken, die een soort vleugelband de zogeheten vleugelstreep vormen. Bij de mannen is de vleugelstreep na de eerste grote rui nog maar nauwelijks zichtbaar. Mutaties gelijk aan de roodvoorhoofd Kakariki maar met de kenmerken van de koptekening zoals bij de geelvoorhoofd kakariki groen beschreven.
Chatham roodvoorhoofdkakariki
Wetenschappelijke naam: Cyanoramphus n. chathamensis
Verspreidingsgebied: Chatham, Pitt eiland, South-East eiland, Mangere en Little Mangere.
Kenmerken: Formaat 28 cm. Gelijkend op de nominaatvorm, maar de zijkanten van de kop zijn helder smaragdgroen en het onderlichaam toont iets geelachtiger groen; de poten zijn grijs tot donkergrijs.
Kermadec roodvoorhoofdkakariki
Wetenschappelijke naam: Cyanoramphus n. cyanurus
Verspreidingsgebied: de Kermadec eilanden Macauley, Curtis, Meyer, Napier, Dayrell en Chanter.
Kenmerken: Formaat 29 cm. De buitenvlaggen van de vleugelpennen tonen een dieper violetblauwe kleur dan de nominaatvorm. Het gehele onderlichaam is dieper groen, minder geelachtig getint. De bovenzijde van de staart is blauwgroen
Lord Howe roodvoorhoofdkakariki ✝
Wetenschappelijke naam: Cyanoramphus n. Subflavecens
Verspreidingsgebied: leefde vroeger op het eiland Lord Howe, ongeveer 600 km ten oosten van Australië; thans uitgestorven.
Kenmerken: Formaat 32 cm. Gelijkend op de nominaatvorm, maar met een duidelijk geliger groene lichaamskleur, vooral op de wangen. Het rood op de kruin is minder uitgebreid.
Bijzonderheden: deze ondersoort is aan het einde van de negentiende eeuw net als Porphyrio albus, Columba vitiensis godmanae en Sula tasmani die in die periode eveneens zijn verdwenen, door kolonisten geëlimineerd, waarschijnlijk omdat ze schadelijk waren voor de landbouw.
Bruine kakariki ✝
Wetenschappelijke naam: Cyanoramphus ulietanis
Formaat: 25 cm.
Afgaand op het museumexemplaar in het Natuurhistorisch Museum in Wenen is de kop zwartachtig bruin, naar de nek toe enigszins bleker van kleur. Het vleugeldek en de rug zijn bruin; de stuit en de bovenstaartdekveren hebben een bruinrode kleur. Borst, buik, flanken dijen, anaalstreek en onderstaartdekveren zijn olijfgeel. De primaire vleugeldekveren en de buitenvlaggen van de slagpennen zijn mauvekleurig grijs. Primaire staartpennen olijfkleurig bruin; secundaire staartpennen mauvekleurig grijs. De kleur van de oogiris is niet meer vast te stellen, maar was vermoedelijk oranje of oranjerood. De snavel is grijsachtig met donkere punt. Poten grijsbruin, nagels zwartachtig
Oranjevoorhoofdkakariki
Wetenschappelijke naam: Cyanoramphus malherbi
Formaat: 23 cm.
Man en pop: de voorhoofdsband is oranje, loopt van oog tot oog maar wordt bij de ogen bleker van kleur. De kruin is heldergeel. Algemene lichaamskleur groen, borst, buik, flanken dijen anaalstreek en onderstaartdekveren een nuance lichter van tint en meer geelachtig groen. Aan weerszijden van de stuit bevindt zich een oranje vlek. De buitenste vleugelpennen hebben een violetblauwe buitenvlag; ook de primaire vleugeldekveren zijn violetblauw. De staartpennen zijn groen; onderkant staart donkergrijs. De ogen zijn donker en hebben een oranje iris. De bovensnavel is bleek staalblauw overgaand in een grijszwarte punt; ondersnavel donkergrijs. De poten zijn bruinachtig, de nagels nagenoeg zwart. De pop is iets kleiner, ca. 21 cm, en wat minder fors van bouw dan de man; ook heeft ze een iets kleinere en rondere kop en een smallere snavel. Qua kleur en tekening is ze nagenoeg gelijk aan de man, maar het geel op de kruin is iets minder uitgebreid.
Norfolk-eiland kakariki
Verspreidingsgebied: beperkt tot het eiland Norfolk (Australië), ca.1100 km ten noordwesten van Auckland
Formaat: 31 cm. Duidelijk forser dus dan C. novaezelandiae. Wat kleur en uitmonstering betreft nauwelijks te onderscheiden van C. novaezelandiae.
Bijzonderheden: met uitsterven bedreigd.
Nieuw-Caledonië roodvoorhoofdkakariki
Wetenschappelijke naam: Cyanoramphus saisseti
Formaat: 26 cm.
Uiterlijk: Gelijkend op C. novaezelandiae, maar de zijkanten van de kop en het onderlichaam zijn groenachtig geel. Het rood aan de kop is duidelijk lichter en bleker van kleur. Word met uisterven bedreigd, wildpopulatie loopt al jaren terug.
De kakariki in gevangenschap
Alleen de rooodvoorhoofdkakariki en geelvoorhoofdkakariki zijn bij ons in Nederland in de vogelhobby terug te vinden. Om deze reden zijn er helaas ook weinig zuivere wildkleur geelvoorhoofdkakarikis of wildkleur roodvoorhoofdkakarikis te vinden.
Van nature komt de kakariki alleen voor in Nieuw-Zeeland. In het wild zijn ze zeer kwetsbaar geworden door het verlies van hun natuurlijke leefomgeving. Bossen en hoog struikgewas word verwijderd. Daarnaast worden ze geteisterd door ingevoerde zoogdieren (ratten). Op de grootste eilanden van Nieuw-Zeeland (het noordelijke en zuidelijke eiland) komen weinig wilde kakarikis voor. Op de kleinere eilanden komen meer kakarikis voor doordat er minder menselijke activiteit is.
Er zijn ook fok programma’s om de vogels weer in het wild uit te zetten. Dit om de soort in stand te houden.
Kakarikis in de volière
In de volière zijn kakarikis erg rustige vogels. Ze zullen in de broedperiode hun nest verdedigen (andere vogels wegjagen) maar buiten dat zijn het rustige vogels. Ze zijn altijd nieuwsgierig, zijn levendig en niet luidruchtig. Ook zijn ze makkelijk tam te maken, via handopfok of veel contact in het nest. Kakarikis zijn winterhard maar hebben wel een vorst, tocht en vochtvrij nachthok nodig waar zij zich kunnen terugtrekken. Kakarikis vormen een paartje voor het leven. Ze zijn al op 4 maanden oud broedrijp, maar het is verstandig pas na 10-12 maanden te gaan kweken. Net als vrijwel alle kromsnavels kunnen kakarikis ook slopers zijn wat betreft beplanting. Ook kunnen zij te dun gaas of traliewerk doorknagen met hun sterke snavel.
Voeding
Kakarikis zijn geen veeleisende vogels wat betreft voeding. Als basis een goede mengeling voor grote parkieten wat te koop is in de betere dierenwinkel. Dit word dan aangevuld met bijvoorbeeld stukjes fruit (appel, sinaasappel, peer etc.) of groente (bladgroente, witlof etc.) In de broedperiode is het belangrijk dagelijks vers eivoer te verstrekken. De kakarikis hebben de eiwitten nodig. In de rust periode geeft u 1-2 maal per week eivoer, in de ruiperiode ook dagelijks eivoer verstrekken om de vogel in goede conditie te brengen. De rui en kweek periode verbruiken veel voedingstoffen. Naast een zadenmengeling en eivoer kunt u de kakarikis gekiemd zaad verstrekken wat u zelf klaar kunt maken. Als laatste dient er altijd grit en maagkiezel beschikbaar te zijn. Ook een sepiaschild om de snavel op te slijpen word gewaardeerd.
Kweken van kakarikis
Het kweken met kakarikis is niet moeilijk. Het belangrijkste is een goed broedblok voor de vogels van de juiste maat. De vogels kunnen in volières (vluchten) of gekweekt worden. Het kweken in broedkooien raad ik persoonlijk af met parkieten groter dan een grasparkiet. Kakarikis broeden het hele jaar door, en brengen als ze de kans krijgen soms 4 nesten groot. U dient dit echter te voorkomen om de pop niet teveel uit te putten, en tijd te geven om op krachten te komen voor het volgende jaar. 2 a 3 legsels is de max. De kakariki bouwt geen nest, de eitjes worden zo op het hout gelegd. U kunt wat rot hout (knotwilg) of veen in de nestkasten doen om zo een zachte bodem te creëren. Nestmateriaal word vaak vakkundig weer verwijdert door de parkiet. De kakariki pop legt 5 tot 9 eitjes wat soms uitschiet naar 12. De kakariki pop broed circa 18 tot 21 dagen, dit kan oplopen tot 25 dagen. Na deze broedperiode komen de jongen uit en is het uitermate belangrijk voldoende eivoer te verstrekken. De jongen hebben deze dierlijke eiwitten hard nodig, de ouders produceren zelf niet genoeg. De jongen krijgen na ongeveer een week hun eerste (witte) dons. Na circa 10 dagen doen ze hun ogen open. Op ongeveer 4 weken zijn ze volledig in de veren en na circa 5 weken vliegen ze uit. Circa 3 weken worden de jonge kakarikis nog gevoerd door de ouders, daarna zullen ze zelfstandig gaan eten en kunnen ze eventueel weg gehaald worden bij de ouders. Jonge kakarikis ringt u met ringmaat 5.4mm
Geslachtsonderscheid
Over het algemeen is de mannelijke kakariki wat grover/breder gebouwd. Maar het duidelijkste is nog wel de snavel. De man heeft een forsere snavel vergeleken met het popje
Kakariki mutaties
Van de kakarikis zijn eigenlijk 3 mutaties het bekend
Jean Groenendijk zegt
Geweldige uitleg en steun voor mij.
Bedankt
Mijn bedoeling is om een of twee koppeltjes in de voliere te laten vliegen.
Volière is 6x3x2,5 mtr
De vraag is, is het beter met een kleurslag te doen of zoeken de kleurslagen elkaar op?
bvd Jean
adriaan zegt
Bedankt voor je leuke reactie, de kakariki’s zijn altijd wel mijn favoriete parkieten geweest, vooral hun sociale nieuwschierige gedrag vind ik altijd leuk, ook de “openheid” met hun jongen is bij mij altijd goed gegaan (mijn koppels lieten hun jongen bijzonder makkelijk ringen door dagelijkse nestcontroles waar ze zelf ook mee opgroeide)
Robert de Winter zegt
Beste, ik heb deze site gevonden op het internet terwijl ik op zoek was wat te doen bij een Kakariki die fors in de rui is. Wat ik vond bij u is ei voer en vitamines. Het eerste is me duidelijk, alleen welke vitamines geef ik? Daarnaast bent u zeer uitgebreid in voeders, zo uitgebreid dat ik niet weet wat het beste is voor kakariki’s.
Kunt u mij een advies geven voor voeder en mineralen en waar ik dat eventueel zou kunnen bestellen.
Graag reactie per mail.
Met vriendelijke groet,
Robert de Winter
adriaan zegt
hey Robert,
qua vitamines verstrek ik zelf altijd beaphar ruihulp dit is een compleet mengsel van vitamines, mineralen en probiotica. Circa 1:9 mengen met het eivoer en dagelijks voeren zoals je gewend bent met eivoer.
Jose zegt
Zou jij mij kunnen helpen. Ik heb een mannetje kanaries en een vrouwtje. Ze zitten samen in een binnen en buiten Voliere tijdelijk van 3 vierkante meter. De man is erg agressief naar het vrouwtje.
Ze mag echt nergens zitten. Op geen enkel stokje. Dus zit ze steeds op de grond. Ik heb ze nu Vanaf vandaag, tijdelijk even, de 1in het nachthoofd en de ander in de buitenvoliere.Is dit normaal gedrag of is de man gewoon agressief. Hij vertoonde dit gedrag ook al in de grote volière. Daar was hij ook heel erg aan t jagen. Daar had hij wel een popje in zitten die zijn voorkeur had, en deze pop kan hij nog elke dag zien en horen. Of zou hij zo agressief zijn omdat hij liever de pop uit de grote volière heeft. Zou je mij raad kunnen geven. Alvast heel erg bedankt. Vriendelijke groet Jose
adriaan zegt
normaliter raad ik bij kanaries aan meerdere popjes op 1 man te houden gezien ze inderdaad nog wel eens “overactief” kunnen worden, misschien kun je het verstrekken van eiwitten (levend voer/eivoer) wat verminderen. Dit kan de rust ook terugbrengen bij de man.
Monique van der meer zegt
Hoi adriaan.
Ik heb sinds een maand een kakariki in huis, de kweker dacht een vrouwtje maar twijfelde een beetje. Dus Dat is voor mij niet zeker. Ik maak me een beetje zorgen, hij is heel erg rustig zit vaak alleen maar op zijn stok maar eten en drinken doet hij heel erg goed. Als ik thuis ben staat de kooi open. Maar hij komt er dan even uit en dan vliegt hij terug de kooi in. In de kooi aai ik hem over zijn borst en kopje dit laat hij toe maar of hij het prettig vind weet ik niet. Hij is ook niet nieuwsgierig naar mij toe al hoewel hij af en toe wel reageerd op mij. Hij maakt ook nog niet veel geluid. Nu vraag ik me af zou hij een soortgenoot missen. En zou ik er dan een bij moeten zetten. Groet monique
adriaan zegt
hey Monique, de kakarikis zijn best sociale vogels dus een maatje kan zeker geen kwaad, weet je of het een mannetje of vrouwtje is? Als je twijfelt zal ik je een mailtje sturen waar je hem naar terug kunt sturen. Kakarikis zijn naar mijn ervaring wel “redelijk rustig” qua geluid. Een grasparkiet of valkparkiet maakt meer geluid is mijn ervaring.
Erwin zegt
Hallo,
Wij willen onze mooie/lieve kakariki’s (blauw en geel, 8 maanden oud) een nieuw huis geven. Het liefst in een voliere waar ze lekker kunnen vliegen. Kunt u obs verder helpen aan een goed adres waar we met zekerheid kunnen zeggen dat ze goed verzorgd worden. We wonen in Papendrecht.
adriaan zegt
Ik heb zelf niet direct een adres beschikbaar, maar misschien dat iemand uw oproep ziet, op deze site komen toch vaak de echte liefhebbers terecht dus dan zal er vast een mooi thuis gevonden worden voor uw kakarikis
Nihat zegt
Hoi heb je nog ik heb wel plek ervoor.
Rene zegt
Hoi hoi,
Wij hebben nu al 9 maanden lang een kakariki, van de 9 maanden zit hij nu al meer dan 3 maanden op zijn stokje te rijden en alles onder te braken. Hij komt de kooi in deze tijd niet uit. Omdat het langer door gaat dan (wat wij hebben opgezocht) normaal maken we ons zorgen en ergeren we ons er ook een klein beetje aan. Wij hebben onze fokker gevraagt om hulp maar dit wil hij ons niet geven.
We dachten, misschien komt het omdat hij zich alleen voelt en dat hij daarom lang blijft door gaan… We willen er wel een maatje bij zetter maar het liefst geen vrouwtje omdat we geen jonkies willen.
Wat kunnen we het beste doen?
En waarneer moet dit gedrag van hem ophouden?
Ik hoop dat u hier antwoord op heeft
R.F. zegt
Het lijkt mij het beste om er een vrouwtje bij te zetten. En als ze eieren gaat leggen en je wil niet dat ze uitkomen dan de eieren een beetje schudden. En terugleggen. Ze zit in dat geval wel “voor joker” te broeden maar dan zijn ze namelijk bezig.
Anita zegt
Hallo, ik heb een vraagje .ik heb een kakariki mannetje van bijna 1 jaar. Nu heeft hij een nieuwe grote kooi gekregen en wil ik er graag nog eentje erbij zetten, maar mijn vraag is wat kan ik er het beste bij zetten ( ik wil niet gaan fokken) een popje of nog een mannetje?
Alvast bedankt voor jullie antwoord
Jan zegt
Ik heb 3 mannen bij elkaar ,geven geen problemen ! Kooi moet wel groot genoeg zijn hé
Anna zegt
Kunnen in een volière van 3x1x2m een koppel kakariki met een koppel Catharina parkiet? Of gaan ze vechten?
Marc zegt
Hoi ik heb nu jonge kakarikis in de blok liggen geb op 19-12-20 als ze er door komen de winter want ze liggen in de buitenvoliere heeft er dan iemand intresse om er 1 of 2 te nemen om lekker tam te maken voor evt binnen met 5 weken zijn te koop om goed tam te maken.
Kleur slag is nu nog niet duidelijk
Bel gerust 0613026679.of mail
Gr marc
Anna zegt
Ik ben op zoek naar een kakerikie pop blauw.lifst in fe buurt van arnhem.
rinus zegt
ik heb een kakariki die kaal word om zijn kopje dat duurt al weken de kweker vertelde mij bij de verkoop dat het naar een week of twee wel weer zou groeien moet ik hier iets mee doen
Anna zegt
Geweldig leuk om op de hoogte gehouden te houden over de kakarikie.ik heb eenblauwe man en bontblauw witte pop.is deze kleur erkend?
Sofie zegt
Beste,
Via googelen heb ik je gevonden en ik hoop dat je mij kan helpen.
Ik heb een lieve kakariki, het is een vrouwtje.
Het is nu zover dat ze heel ver veel aan het knagen is, vooral hout. Maar ook in bakken met planten en daar aarde pakken en gaat ze stukjes in haar snavel doen. Of ze aarde eet weet ik niet. Mijn vraag is, mist ze soms iets en daarom aan het knagen? Kunt u mij helpen alstublieft. Ik hoor het graag en alvast bedankt.
Sevenants. Marina zegt
De kakariki heeft al 2 in naar wasbakken gelegd en 1 op de bodem van de kooi wat kan ik daar aan doen