De Japanse kwartel (Coturnix japonica) is naast de Chinese dwergkwartel één van de meest populaire kwartel soorten. De Japanse kwartel is de grootste gedomesticeerde kwartelsoort, ze kunnen tot wel 18cm groot worden. Ook hebben ze een vrij hoge ei productie die niet nest afhankelijk is. De ideale kwartel voor de volière! Hij ruimt het gemorste voedsel op, en legt erg lekkere eitjes. De Japanse kwartel is niet agressief en zeer tam te maken. Ze eten ook zeer snel uit je hand.
De Japanse kwartel (Coturnix japonica) kent geen ondersoorten. De Japanse kwartel wordt in het wild gezien in Mongolië, oostelijk Siberië, Japan en Korea. Hier scharrelen zij in gebieden met graslanden en laag struikgewas. De hele dag op zoek naar voedsel als zaden en kleine insecten. Ook schuilen tegen ongedierte doen zij in dit lage grasland en struikgewas. Het nest word vaak in een ondiep kuiltje in de grond gemaakt, het liefst van boven wat bedekt bijvoorbeeld in een holle boomstam. De japanse kwartel staat op de lijst van de IUCN onder “near threatened”
Geslachtsonderscheid bij de Japanse kwartel
Het geslachtsonderscheid bij de Japanse kwartel is bij volwassen dieren (6-8weken+) zeer makkelijk. Als men de kwartel op zijn rug beet houd, en met de vingers de cloaca wat masseert zal er vanzelf “schuim” (zaad) vrijkomen waardoor men kan zien dat het een haan is. Doe dit zeer voorzichtig en niet te vaak gezien de geslachtsorganen van de haan en hen bij Japanse kwartel gevoelig is. Dit is een methode die bij alle kleurslagen werkt zolang de dieren maar volwassen zijn.
Aan de bevedering is uiteraard ook te zien of het een haan of hen betreft. Bij de wildkleur is dit gemakkelijk, bij kleur mutaties kan dit moeilijker zijn. Bij de Japanse kwartel heeft de haan een wat roodbruine bevedering op de borst. Bij de hen is dit meer crème kleurig. Ook heeft de haan een wat bruine keel die bij de hen gewoon crème kleurig is.
Japanse kwartel in de volière houden
Japanse kwartels kunnen zeer goed in een volière gehouden worden. Ze worden vaak gehouden voor de activiteit op de grond, immers zijn zij vrijwel de hele dag aan het scharrelen op de grond op zoek naar (levend) voedsel. Ook zijn het de opruimers van de volière. Doordat zij het gemorste zaad van de overige vogels opeten zal ongedierte zoals muizen minder snel aangetrokken worden. Dit is beter voor de algehele gezondheid in de volière. Het is verstandig bij een niet al te grote volière geen andere grondbewoners te houden zoals andere kwartelsoorten. Verschillende kwartelsoorten hanen kunnen onderling ook nog agressief zijn.
Als u de Japanse kwartel in een volière wilt houden is het belangrijk dat zij minimaal per trio gehouden worden. 1 haantje gaat goed samen met minimaal 2 hennen. Omdat de Japanse kwartel haan bijzonder paar lustig is, is het belangrijk hem meerdere hennen te geven. Indien u maar 1 hen houd kan zij teveel lastig gevallen worden door het paarlustige haantje. Ook is een trio veel gezelliger. 1 – 1 (haan – hen) is mogelijk in een ruime volière waar de hen goed kan schuilen, maar het is verstandig 2 tot 4 hennen op 1 haan te zetten. De meningen over deze verhouding van haan en hennen verschillen enorm. Als u op internet gaat zoeken zult u overal verschillende verhoudingen tegenkomen. Belangrijk is het om maximaal 1 haan per ruimte te houden. Hanen kunnen onderling bijzonder agressief zijn gezien ze hun teritorium met hennen willen beschermen. Om deze reden is het ook verstandig maximaal 1 soort kwartels te houden per ruimte. Meerdere afgescheiden soorten kwartels gaan goed samen.
Zelf heb ik in wat grotere volière (5.5 x 2 x 2m) goede ervaring met het houden van Japanse kwartels en Chinese dwergkwartel trio’s. De Japanse kwartel haan valt de Chinese dwergkwartels niet lastig gezien dit van nature al wat rustigere kwartels zijn. Waar de Chinese dwergkwartels nog voor je wegrennen als je de volière binnen komt is het bij de Japanse kwartel soms oppassen geblazen dat zij niet ontsnappen gezien ze rustig voor de deur blijven zitten.
Huisvesting voor de Japanse kwartel
De Japanse kwartel wordt zoals reeds vermeld vaak in de volière gehouden. Ze stellen weinig eisen aan hun omgeving waardoor het ook zeer populaire vogels zijn. Dit is mede gekomen door hun hoge eieren productie en de hoeveelheid vlees die zij hebben op volwassen leeftijd. Wanneer u de Japanse kwartels in de volière gaat houden is het belangrijk voldoende beschutting in de vorm van planten en struikgewas te hebben. De Japanse kwartels schuilen graag voor gevaar, van nature zijn kwartels vrij schuwe dieren, maar de gedomesticeerde Japanse kwartel is al een stuk minder schuw. Zoals vermeld zijn zij in mijn eigen volière zo mak dat je er bijna op stapt.
Als de volière is beplant stimuleert dit ook de bouw van een eventueel nestje. Gezien de Japanse kwartel net als andere kwartelsoorten graag verstopt zitten met hun nest helpt het om te voorzien in veel schuilmogelijkheden, naast de beplanting kunt u ook statische objecten plaatsen waar de Japanse kwartel onder kan schuilen. Bijvoorbeeld dakpannen op 2 bakstenen, een platgelegde bloempot. Een stenen ornament etc. Wanneer u in de volière een nachthok heeft is het belangrijk dat de Japanse kwartel dit nachthok vanaf de grond kan bereiken. Japanse kwartels kunnen goed vliegen (ze zijn gelijk op volle snelheid) maar zij vliegen niet naar hun nachthok ingang. Ook maken zij in tegenstelling tot kippen geen gebruik van trapjes. Een paar bakstenen omhoog klimmen doen zij nog wel, maar het is het beste om op gelijk niveau een ingang naar het nachthok te maken.
De Japanse kwartel kunt u naast de volière ook zeer goed in een oud konijnenhok of bijvoorbeeld een kippenhok houden. De Japanse kwartel vereist alleen een droge plek waar hij zich kan terugtrekken, en wat schuilmogelijkheden in de omgeving. Zit stokken zoals bij kippen zijn niet nodig gezien Japanse kwartels gewoon op de grond blijven in een klein kuiltje om te roesten.
Net als andere kwartels is ook de Japanse kwartel gek op een zandbad. Daarom is het belangrijk wanneer u geen zandbodem in uw volière of nachthok heeft dat u een schaal (bijvoorbeeld een rvs bad schaal) met droog zand beschikbaar stelt. Hier kunnen de Japanse kwartels dan een zandbad in nemen om hun verenpak te verzorgen.
Voeding voor de Japanse kwartel
De Japanse kwartel wordt vaak in de gezelschap volière gehouden omdat het een echte alles eter is. Ze eten al het fijne zaad wat de overige vogels morsen. Maar het is belangrijk dat u altijd een klein voerbakje en waterbakje beschikbaar stelt voor de Japanse kwartels. Wanneer u de Japanse kwartels zonder andere vogels houd is als hoofdvoeder tropisch zaad met 1/5 deel onkruid zaad daar doorheen gemengd. Daarnaast verstrekt u dagelijks wat groenvoer. Naast het zaad en groenvoer is het belangrijk dat u ook vogelgrit en maagkiezel verstrekt voor de mineralenhuishouding, door het scharrelende karakter van de Japanse kwartels zullen zij ook wat fijn zand opnemen als maalsteen voor de maag. Maar het is belangrijk altijd wat grit en maagkiezel beschikbaar te stellen.
Omdat kwartels hoenderachtige zijn zullen zij ook als kippen “krabben” en pikken in hun voer. Bij het gebruik van “open” voerbakken kunnen zij daarom voer verspillen omdat zij het door de volière verspreiden. U kunt ervoor kiezen om het zaad bij te strooien zodat de kwartels het kunnen opscharrelen. Of u kunt het zaad aanbieden in voerbakken gemaakt voor kippen (kuikens) waar gaten inzitten. Hierdoor zal het voer minder door de volière verspreid worden, en zullen de Japanse kwartels er niet in kunnen krabben.
Levend voer in de vorm van pinkys en buffalowormen wordt ook zeer gewaardeerd door de kwartels. Door ze hier aan te laten wennen kunt u ze ze zelfs na een tijdje uit uw hand levend voer laten eten. De hoenderachtige vogels zijn hier verzot op.
Het kweken met de Japanse kwartel
Japanse kwartels kweken is via natuurbroed zeer lastig geworden. De Japanse kwartel vertoont bijna geen nesteldrift meer. De eitjes worden gewoon door de hele volière gelegd, en de Japanse kwartel hen stopt niet met leggen wanneer zij 6-7 eitjes gelegd heeft. Om deze reden is het een populaire vogel geworden voor de eiproductie, kwartel eitjes uit de winkel zijn praktisch altijd Japanse kwartel eitjes. Maar voor ons liefhebber is dit helaas een nadeel. Veel kwekers leggen de eitjes in de broedmachine om ze uit te broeden, en daarna zelf op te fokken. Hier is vanwege de algemene informatie een apart artikel over gemaakt.
De Japanse kwartel heeft een broedduur van 16 tot 18 dagen. Natuurbroed hennen verliezen vaak tegen het einde van deze periode hun broeddrang waardoor bevruchte eitjes al bijna volgroeid zijn als zij verlaten worden.
Overige informatie voor de Japanse kwartel
De haantjes van de Japanse kwartel kunnen in het broedseizoen luidruchtig zijn als zij naar hun hennetjes roepen. Dit kan een probleem zijn wanneer zij in een buiten volière gehouden worden in een woonwijk, of binnen in huis gehouden worden. De hanen zullen wanneer zij bij een broedende hen worden weg gehaald en zonder hen apart gezet worden nog harder en frequenter gaan roepen om hun hennen te lokken. Het is daarom verstandig ze altijd te voorzien van minimaal zicht op hennen. U kunt ze bijvoorbeeld met een glazen tussenschot in broedkooien zetten naast een (jong) hennetje. Het is zelfs mogelijk aan weerszijden van deze hen een haan te plaatsen waardoor het geroep grotendeels over is.
Ook hun natuurlijk paardrift kan weleens uitlopen in verenpikken. Als dit verenpikken te fanatiek gebeurt kan het uitlopen in kanabalisme bij de kwartels. Het is belangrijk de Japanse kwartels (met name de hennen) in het broedseizoen goed in de gaten te houden en wanneer er tekenen van veren pikken zijn de haan uit te vangen.
Ook slecht gedrag bij kwartels zoals agressief gedrag, veren pikken en frequent roepen wordt deels als erfelijk gezien. Hanen of hennen die dit ongewenste gedrag vertonen kunnen daarom beter niet ingezet worden voor de kweek.
De jumbo kwartel
Sinds enkele jaren ziet men steeds vaker de term “jumbo kwartel” bij advertenties en in forums staan. Dit is een term die door iemand bedacht is om een groter slag japanse kwartels aan te duiden. Dit is dan ook de enige onderscheiding met de gewone japanse kwartel die men kent. Daarom ben ik persoonlijk van mening dat dit niet juist is. Een “jumbo kwartel” is net zo goed een japanse kwartel, doch iets groter van formaat. Vaak tussen de 200 en 300 gram zwaar (waar een normale japanse kwartel circa 100 gram is van nature).
Echter door selectief fokken is het wel degelijk mogelijk om zwaarder of sneller groeiende dieren te fokken, zoals ook gebeurt bij vleeskippen (de in Nederland alom bekende “Plofkip”). Bij kwartels is dit ook mogelijk. Door zelf de foktomen samen te stellen kan men steeds zwaardere dieren fokken, die met name een slachtgewicht (panklaar vlees) hebben dat beduidend hoger is dan zijn natuurlijke broertje in het wild. (Op het moment van schrijven fok ik zelf met dieren van allen boven de 450gram).
Het mag dus duidelijk zijn dat de jumbo kwartel geen gewone kwartel is, echter is het wel een fabel dat dit opeens andere dieren zijn. Dit is het resultaat van jarenlang selectief fokken in de hobby, waar ik zelf ook actief mee bezig ben. Door te selecteren op de zwaarste dieren, een goede stabiele groei en hoge voerconversie (voer -> spierweefsel) is het mogelijk om een stevige forse kwartel te fokken, die niet als een plofkip in elkaar zakt zoals ook op de foto links te zien.
De kwartel op de foto weegt circa 480 gram, ter vergelijking is een wilde kwartel ongeveer 100-110gram. Doordat ik selecteer op de grootte (voor eigen consumptie) worden de kwartels bij mij ook steeds groter, echter wel in goede conditie (dus geen plofkwartels die niet kunnen lopen). Het ringen is dus voor mijn eigen japanse kwartels ook met 8mm ipv de 5-6mm die de NBVV voorschrijft voor japanse kwartels. 7mm ringen zitten al wat krapjes om de toch best forse poten.
bep zegt
hallo ik heb u stuk gelezen.,kan ik de kwartels ook bij kippen houden.
adriaan zegt
dit raad ik persoonlijk af, de kippen zullen net als onderling de kwartels ook als een teritorium genoot zien waar de rang bepaald moet worden, (de pikorde) dus zullen de kwartels onderdrukt worden. Ik houd ze persoonlijk per soort gescheiden, zelfs chinese dwergkwartels bij japanse raad ik af.
Dit is hetzelfde als krielkipjes houden bij grotere rassen, dit kan goed gaan maar ook zeer fout aflopen helaas.
shannon zegt
hallo,
is het ook mogelijk om alleen hennen te houden? of moet er altijd een haan bij zitten?
met vriendelijke groet
adriaan zegt
Alleen hennen is mogelijk, echter raad ik sterk aan toch een haan erbij te houden om de hennen rustiger te houden, hennen zonder haan willen nog wel is agressief naar elkaar gaan doen met de tijd. Vandaar dat ik zelf altijd minimaal 1 haan bij een koppel houd.
Meerdere hanen bij elkaar gaat daarintegen wel “prima” (ze zullen elkaar proberen te dekken) maar gevechten heb ik nooit mee gemaakt bij een koppel hanen.
Pat zegt
Oh ik heb een paar haantjes bij elkaar zitten en deze gaan heel aggressief tekeer tot bloedens toe, zelfs ogen pikken !
Trui zegt
Vraag schreeuwen kwartels
adriaan zegt
Japanse kwartels zullen zeker “geluid” maken, schreeuwen kan ik het niet noemen, maar de haan roept zo nu en dan redelijk luidkeels. Hennen kunnen ook een soort roep hebben als de haan lange tijd buiten zicht is. Zelf vind ik dit niet storend, maar in een woonwijk kan dit wel als storend ervaren worden.
Kristoff zegt
Maakt een haan kwartel evenveel lawaai zoals ee haan van de kippen
Sandra Antonsen zegt
Mijn dochter heeft net Japanse kwarteltjes uitgebroed, wat doen we met het “teveel” aan haantjes, wat er waarschijnlijk gaat zijn. Ze wil ze liever niet naar een slachter zien gaan! Iemand tips?
adriaan zegt
Je kunt proberen ze op marktplaats te verkopen, maar dat zal zeer lastig gaan gezien iedereen een “overschot” aan haantjes heeft bij de hoender achtigen (alles van chinese kwartels tot grote pauwen zijn a-symetrisch qua geslachten voor de houderij waar ze wel 50/50 broeden)
Wally Mckey zegt
Wij zieneen paar Japanse kwartels wel graag zitten en ze zullen bij ons een eigen voliiere krijgen
Groet , Wally Mckey & Karla Pelgrims
Martijn zegt
Dag,
Mooi stuk ?
Ik lees vaak dat je het verschil tussen hen en haan bij andere kleursoorten aan het gedrag kunt aflezen en niet aan de bevedering. Wat is nou eigenlijk een wezenlijk verschil in gedrag? Ik heb er 8 waarvan 4 wildkleur en daarvan weet ik in ieder geval van 1 dat het een haantje is. Die komt altijd als eerste vrij agressief naar voren als ik het hok open. Bij de andere kleursoorten zie ik dat niet, die zijn veel rustiger.
Wat is typisch een verschil in gedrag?
Bij voorbaat dank,
Martijn
adriaan zegt
De haan zie je vaak roepen als ze 8 weken of ouder zijn, dan zijn ze helemaal geslachtsrijp. De hennen zijn tijdens het fourageren eigenlijk altijd naar de grond aan het kijken, waar de haantjes regelmatig even opkijken gezien ze van nature de beveiliging van de koppel doen.
Jan Schacht zegt
Hallo, Kan ik Japanse kwartels bij kakarikis en valkparkieten plaatsen ?
Mvg Jan
Marrit zegt
Ja hoor! ik heb ze onder in mijn Voliere lopen, de valken komen ook op de grond, maar ze vallen elkaar niet lastig, kakariken weet ik niet zeker, ik weet uit ervaring wel dat ze soms wat stom dominant gaan achtervolgen tijdens broedperiode, maar als dat goed gaat bij uw valken kan dat ook vast wel met kwartels.
Mvg Marrit
Joan zegt
Kwartels houden voor consumptie? Zware kwartels fokken? Deze kleine beestjes, verdienen een betere ‘baas’.
Bas zegt
Jij eet geen vlees zeker?
Jij draagt geen lederen schoenen en riem.
Je eet ook geen honing, want dat wordt ‘gestolen’ van bijen, melk drink je ook niet want dat moet aan de kalfjes gegeven worden.
Nee, jij eet en drinkt liever exotische dingen die van ver moeten worden aangevoerd zoals amandelmelk, want de amandel draagt geen vrucht in Europa. Je eet tofu ipv vlees, tofu wordt in Azië gemaakt en ingevlogen door die ontzettend vervuilende vliegtuigen. En je draagt alleen plastic en kunststof schoenen, polyester kleding die weer een groot deel van het microplastic veroorzaken.
Deze dieren, de kwartels, zijn niet geschikt om als bio-industrie-dieren gehouden te worden. De auteur geeft ook aan dat hij geen ‘plof-kwartels’ kweekt, maar ze op verantwoorde wijze wat groter kweekt dan de natuurlijke vorm. Immers, door ze wat groter te kweken hebben ze meer vlees, waardoor je er minder hoeft te kweken en slachten dan wanneer ze zo klein zijn. Hij houdt ze ook in een ruime volière. Moet je daar nu nog op en aanmerkingen op hebben?
Ga lekker bomen knuffelen. Dan genieten wij wel van onze vogeltjes.
Gr wim zegt
Ja ja dat kan heel goed ik heb ze er ook bij.
Ilsa van der Heijden zegt
Hallo,
Ik hou me werkstuk over de Japanse kwartel en vroeg mij af of u mij kunt helpen door een aantal vragen te beantwoorden waar niks of nauwelijks over te vinden is op het internet.
Soorten spelgedrag
Groepsverband
Rangorde:
Uitwendige prikkels:
Inwendige prikkels:
Drempelwaarde inhoud:
Sleutelprikkels:
Territoriaal gedrag:
Sociale gedrag:
Maternale gedrag:
Baltsgedrag:
Rustgedrag:
Natuurlijk gedrag + beperkingen:
Stereotiep gedrag:
Afwijkend aangeleerd gedrag:
Gewenning:
Conditionering:
Soorten inprentingen:
Kan de Japanse Kwartel imitaties aanleren:
Reflexen:
Instinctief gedrag:
Leuke weetjes:
U zou me er erg mee helpen! Alvast bedankt.
Mvg,
Ilsa
Faiziel Swedo zegt
ik maak wel wel zogen om de grote ik wil ze graag in me handen kunnen houden dus mij vraag ik hoe groot japanse kwartels kunnen worden en hoe groot die van u zijn
adriaan zegt
Ze kunnen prima in de hand gehouden worden, echter zijn het geen “knuffeldieren” zoals sommige grote kippenrassen dat wel zijn, er zijn kippenrassen die het prettig vinden om opgepakt te worden, japanse kwartels vinden dat in mijn ervaring niet altijd even prettig. Al ze je ze op tafel blijven ze wel rustig scharrelen maar echt in de hand vinden ze niet fijn is mijn ervaring. Vaak genoeg lopen ze bij mij wel gewoon los in de ruimte waar de kooien staan tijdens schoonmaken, ook zitten ze dan soms gewoon in de kruiwagen waar ik de rommel in doe, dan zijn ze daar nog naar zaadjes of ander voedsel aan het zoeken.
Eelco Roth zegt
Beste,
Kwartels kunnen niet op een trappetje naar boven lopen lees ik. Een plankje die een beetje naar boven gaat voor de ingang naar het nachthok kan wel? Zoals ook bij een kippenhok.
Nog een vraag. Hennen met een haan. Krijg ik dan ook echt kuikens? Want dat wil ik niet. Wat is dan de oplossing? Alleen hennen. Eieren wil ik wel.
Groetjes eelco.
Ron zegt
Kunnen Japanse kwartels op een kiezelondergrond? Er komen wel planten ed. in de ren
Ron zegt
Ik vraag het vanwege de ontlasting
Sandra zegt
Kunnen pas uitgekomen kwartels na een paar weken worden samengevoegd met de rest van de groep?
En ons net geboren kwarteltje heeft een gekke uitstulping aan de buitenkant van de cloaca, wat zou dit kunnen zijn?
Debrier Nancy zegt
Beste,
Mijn vrouw zou graag in maart als onze tuin is afgemaakt met een degelijke schutting een voliere in een hoek laten maken en enkele kwartels houden om een beetje companie te hebben in de tuin,en ik had graag geweten welke kwartel soort het nu gemakkelijkste te houden is qua tamheid en gemakkelijk in omgang?omdat ik de chinese kwartels wel mooier vind qua kleuren dan de japanse kwartel maar heb al gelezen dat de japanse kwartel iets rustiger en minder agressief is dan de chinese kwartel.
We zouden wel de eitjes gebruiken voor compsumtie en soms eens een nestje laten broeden,de diertjes die mogen gewoon blijven leven,
Ook wou ik weten is het nodig dat er nog andere vogels vliegen in de voliere of kunnen kwartels alleen gehouden worden in een voliere?
Wij dachten aan 4 of 5 hennen en 1 haan denkt u dat dit een goede verhouding kan zijn?
mvg
At zegt
De Chinese hebben hogere temperaturen nodig (en er zijn nog wel wat verschillen om eerst te bestuderen)
Bas zegt
Hallo,
Japanse kwartels worden in de natuur normaal gezien +/- 100 tot 150 gram. Je kunt dat vergelijken met een ‘flinke’ Chinese kwartel. Maar de kweekvorm die we in Europa tegenwoordig hebben, kan tot wel 500 tot zelfs 600 gram worden. Dat is te vergelijken met een kleine krielkip of een flinke patrijs. Het beste kun je de Japanse kwartel in toompjes van 4 tot 5 houden, waarvan maar 1 haantje en de rest hennen. En ja, je kunt Japanse kwartels prima alleen in de volière (in een toompje) houden. Maar zeg nou zelf….een paar mooie kleurige vogeltjes in de volière….. Natuurlijk kun je proberen om een hennetje wat eitjes te laten uitbroeden. Maar de kans dat dit echt lukt is helaas niet zo groot, immers hebben de meeste kwartelsoorten in gevangenschap afgeleerd te broeden en kennen de meesten ook geen ouderzorg (meer) omdat dit er bij het fokken uit is geraakt doordat de meeste fokkers met broedmachines werken. Het best kun je dan wat bevruchte eitjes afgeven bij een uitbroedstation. Deze adverteren regelmatig op bv Marktplaats. Ook is het goed mogelijk om ze onder een broedse (kriel)kip te laten uitbroeden. Maar wie weet heb je geluk en lukt het tóch op de natuurlijke wijze. Ik heb bijvoorbeeld regelmatig natuurbroed gehad bij de Chinese kwartels. Succes!
Tineke zegt
Vraag:Wij hebben japanse kwartels. Nu heb ik begrepen dat hedera schadelijk is. Ik wil dus nu een kunsthedera tegen de achterwand zetten om zo een groene wand te creëren . Maar verder in het hok wil ik graag echte planten. Waar ze dus onder/achter kunnen schuilen. Wat is geschikt. Ben bang dat ik iets verkeerds plaats waar ze ziek van van worden of erger nog, dood van gaan.