Het bouwen van een volière is de eerste keer altijd lastig. Omdat u misschien al een idee heeft voor de bouw van uw eigen volière zal ik mij beperken tot handige tips en adviezen waar u bij de bouw rekening mee dient te houden.
Het bouwen van een volière, de keuze: buiten of binnen
De keuze voor een buiten volière of binnen volière (kamer volière) zult u zelf moeten maken, persoonlijk ben ik groot voorstander van de buiten volière gezien het een mooie aanwinst voor uw tuin is, het brengt immers “leven” in de tuin, maar niet iedereen heeft deze ruimte beschikbaar. Voor een mooie buiten volière dient u al snel op een oppervlakte van minimaal 1 -2 bij 2 vierkant meter rekenen (inclusief nachthok). Bij een binnen volière, de zogenaamde kamer volière is dit vaak 1 bij 1 meter, of kleiner. Omdat niet iedereen de ruimte heeft voor een buiten volière zal ik ook de binnen volière bespreken in dit artikel.
De buiten volière
Indien de ruimte er is raad ik zeer sterk de buiten volière aan. Gezien het een mooie aanwinst is voor uw tuin, en het een mooie natuurlijke omgeving voor uw vogels kan nabootsen. Dit zorgt ervoor dat uw vogels zich op hun gemak voelen (ze zullen “levendiger” zijn). Ze zullen daarnaast sneller overgaan tot broeden, immers word hun natuurlijke omgeving beter na gebootst. Indien u kiest voor de buiten volière is het belangrijk een planning/tekening te maken van uw toekomstige volière. Houd er rekening mee dat de vlucht circa 2 meter hoog moet zijn, dit is voor u zelf prettig om de het nodige wekelijkse onderhoud (schoonmaken etc) te kunnen doen, en zorgt ervoor dat de vogels ook goed overzicht kunnen krijgen op het leven buiten de volière. Daarnaast is het belangrijk om uw nachthok alvast te plannen. Wilt u een nachthok tot aan de grond (voor eventuele kwartels) of een verhoogd nachthok waar u makkelijker de bodem kunt reinigen. (Zie links mijn eigen volière als voorbeeld met een verhoogd nachthok) Een verhoogd nachthok heeft als voordeel dat de vogels er ook onder kunnen zitten. Maar het nadeel is dat u minder “binnen ruimte” heeft, en geen beschutting voor eventuele grondvogels kunt bieden.
Voor uw nachthok is een minimale oppervlakte van 50cm x 100cm x 100cm (LxBxH) aangeraden. Het nachthok zoals te zien op deze foto stamt uit de originele bouw van de volière toen deze 2 x 1.5m oppervlakte had met minder vogels dan er nu zijn. Een globale maat is 10-25% van uw vlucht oppervlakte als nachthok toe wijzen naar gelang uw eigen inschatting. (Het is een nachthok, geen eventuele binnen volière).
Welk bouwmateriaal?
Bij de keuze voor een buiten volière zijn er globaal genomen 2 materialen waar u het frame van kunt maken. Aluminium en hout. Beiden hebben hun voordelen en nadelen.
Aluminium:
- Duur in aanschaf
- Nagenoeg geen onderhoud
- Kant en klare panelen welke in elkaar geschroefd kunnen worden
- Door bedrijven op maat te laten maken zodat ook ronde vormen mogelijk zijn
- Gaas “in” het frame in plaats van erop. Dit kan een esthetisch voordeel zijn.
- Parkieten en papegaai achtigen kunnen het niet kapot maken
Hout
- Goedkoop
- Vereist onderhoud zoals verven, eventueel vervangen door rotting
- Parkieten en papegaai achtigen kunnen het kapot knagen (verven helpt dit te voorkomen)
- Het is mooier om te zien (persoonlijk)
- Het is meer werk, panelen dient u in veel gevallen zelf te maken
Mijn huidige volière is zoals u kunt zien van hout met daarop “dubbeltjesgaas” (10mm rond) gespannen. Voor volières wordt vaak volière gaas gespannen wat vierkant is, dit is ook een persoonlijke keuze. Indien u voor aluminium volière bouw gaat zal het praktisch altijd vierkant gaas zijn.
Bij beide keuzes is het belangrijk te weten dat u er verstandig aan doet het gaas zwart te (laten) verven gezien dit de zichtbaarheid van uw vogels verbetert:
Op de linker foto ziet u een volière met “bruut” gaas, rechts een volière met zwart gaas (bron: zwartvolieregaas.nu) Zoals te zien zorgt en het verven (zwart of groen) van uw volière gaas ervoor dat de zichtbaarheid verbeterd word. Houd er rekening mee dat u mogelijk na 5-10 jaar overnieuw uw gaas moet verven, gezien de verf slecht blijft zitten op metaal.
Bouw vergunning
Het is bij een buiten volière ook belangrijk te weten dat u mogelijk een bouw vergunning van uw gemeente dient aan te vragen. Dit kunt u zelf controleren op de site van uw gemeente, of bij het gemeente loket. U dient bouwtekeningen en de gebruikte materialen op te geven. Hou er bij een huurhuis daarnaast ook rekening dat er mogelijk bepalingen in het contract zijn opgenomen in verband met verbouwingen aan het huis en tuin. Controleer dit goed alvorens u de stap maakt om een buiten volière te gaan bouwen.
De binnen volière
Bij een binnen volière denken veel mensen gelijk aan een grote kooi, maar dit hoeft niet altijd zo te zijn. U heeft de keus uit een kamer volière of bijvoorbeeld een volière op zolder. Het voordeel hiervan is dat u de vogels ten alle tijde makkelijk verwarmd kunt houden, en hierdoor geen probleem ondervind met winterse buiten temperaturen. Alhoewel ik persoonlijk geen voorstander ben van de binnen volière kan dit wel gezelligheid in huis brengen. Wie wil er niet ’s ochtends gewekt worden door het gezang van bijvoorbeeld kanarie’s of het gepronk van een diamantduifje.
Voor een volière in huis heeft u de keuze uit een kamer volière welke makkelijk in bijvoorbeeld de woonkamer geplaatst kan worden. De vogels hebben ruimte om hun vleugels uit te slaan. Dit is belangrijk om ziektes en “overgewicht” te voorkomen. Daarnaast voorkomt het dat een vogel “vleugellam” word. De vogel kan dan praktisch niet meer vliegen door het verslappen van de vleugel spieren.
Freek Fieten zegt
Ik heb een vraag. Ik haal voor de herfst de nestkastjes uit de buitenvoliere. Wanneer kan ik ze weer in de buitenvoliere ophangen?
Kees zegt
Welke vogels heb je?
Kromsnavels: dat doen wij eind maart / half april. (Afhankelijk van het weer.)
Rechtsnavels: zeker wachten tot ijsheiligen voorbij is. (Zeker met tropische soorten).
Arjen zegt
Moet een nachthok verwarmd worden?
Ik lees vaak dat een nachthok vorstvrij moet zijn. Ik kan het natuurlijk isoleren, maar dat garandeert denk ik niet dat het vorstvrij blijft zonder verwarming. Eigenlijk wil ik zo min mogelijk “gedoe” en dat de vogels in de winter ook buiten kunnen blijven.
Ed van Gelder zegt
Ik heb een lampen met kleine lichtjes gekocht bij Alie expres
En het werkt prima heb hem er nu inhangen voor het tweede jaar en hij heeft 2 standen warm en best wel heet
En hij verbruikt ongeveer 2kw per dag
Succes