Grit, sepia en maagkiezel zijn veel gehoorde termen, maar wat is het? Waar dient het voor, en wat is het belang van deze producten voor onze vogels. Om hier antwoord op te geven is het belangrijk eerst wat kennis te hebben over de spijsvertering van (zaad etende) vogels.
Vogelgrit
Vogelgrit is eigenlijk fijn gemalen oesterschelpen, waar het bij schelpenzand tot poeder vermalen is, is het bij grit tot kleine stukjes vermalen. Het bestaat hoofdzakelijk uit kalk en andere mineralen die de vogel nodig heeft bij het maken van de eischaal, en de algemene groei en gezondheid. Daarom is het belangrijk altijd vogelgrit beschikbaar te hebben voor de vogels. Ze zullen het dan naar behoefte opnemen. Vaak zit er ook wat vogelgrit door schelpenzand gemengd zodat de vogel het daaruit kan opnemen, een nadeel hiervan is dat het door geproduceerde ontlasting al snel vies word. Het is daarom verstandig vogelgrit gewoon in een speciaal bakje aan te bieden. Hierdoor voorkomt u ziektes bij de vogel. Bij vogelgrit word ook vaak al een deel maagkiezel toegevoegd. Dit staat ook op de verpakking. Er zijn verschillende groottes in de handel verkrijgbaar, waar het bij zebravinken of kanaries zeer fijn is, kan het bij papegaaien vrij grof zijn. Over het algemeen kunt u vogelgrit voor parkieten prima aan (kleine) parkieten geven, maar andersom zullen de vogels het moeilijk opnemen, of stikken in te grote stukjes.]
Maagkiezel
Veel mensen denken dat maagkiezel hetzelfde is als vogelgrit, dit is echter niet zo. Waar vogelgrit gemalen oesterschelp is, is maagkiezel echter complete steentjes. Deze steentjes met scherpe randen zorgen ervoor dat de vogel opgenomen zaden kan fijnmalen in de maag. Door de steentjes en de spieren van de maag zal het als een molensteen de zaden fijnmalen om zo verder verteerd te worden. De maagkiezel steentjes zijn noodzakelijk voor een goede spijsvertering van de vogel, daarom mogen zij ook nooit ontbreken in het menu van de vogel. Vaak zit er al wat maagkiezel door het vogelgrit gemengd, u kunt dit snel herkennen aan de vorm van de maagkiezel. Indien u niet zeker bent kunt u altijd extra maagkiezel beschikbaar stellen, de vogel zal het dan naar behoefte opnemen.
Sepia schild/schelp
Wat veel mensen niet weten is dat het sepiaschild, of sepia schelp eigenlijk een echt natuurproduct is. Het is namelijk het rugschild van de zeekat. Wanneer deze inktvis sterft zal het sepiaschild vrijkomen en aanspoelen op de kust. Soms zijn er over kilometers strand velen honderden sepiaschilden te vinden. U kunt deze goed wassen (het blijft van een dood dier!) en dan beschikbaar stellen aan de vogels. Als u toch liever de sepia schilden in de winkel koopt kan dat uiteraard ook gewoon.
De sepiaschilden bevatten enorm veel mineralen wat door de katvis opgeslagen is. Hierdoor is het sepiaschild een ideale bron van mineralen voor de vogel. Daarnaast kan de vogel ook zijn of haar snavel goed slijpen op een sepiaschild, door eraan te knagen blijft de snavel scherp genoeg en slijt hij ook goed. Hierdoor voorkomt u bij parkieten een te ver doorgegroeide snavel wat erg hinderlijk is voor de vogel (vergelijkbaar met een ingegroeide nagel bij de mens!)
Patricia Westerhout zegt
Hoe maak ik de sepia schelp (veilig) schoon nadat ik t heb gevonden op t strand?
Patricia Westerhout zegt
Hoe maak ik de sepia schelp (veilig) schoon nadat ik t heb gevonden op t strand?