Bijna alle kleine vogels broeden minimaal 2 weken. Je wilt niet 2 weken wachten om er daarna achter te komen dat het complete nest onbevrucht is. daarom kun je eieren schouwen. Dit is eigenlijk “in” het ei kijken of er ontwikkeling plaatsvind.
De schouwlamp
Om eieren te schouwen is een felle lamp nodig (immers moet je door de schaal schijnen met een lamp) Vroeger gebruikte hier men zeer sterke gloei of halogeenlampen voor die grotendeels afgeschermd waren. Het nadeel van gloei en halogeen lampen bij het eieren schouwen is dat zij veel warmte produceren. Dit kan voor even mischien geen kwaad, maar bij het vaker schouwen van de eieren kan dit nadelig zijn. Daarnaast zijn de gloei en halogeen lampen vrij “geel” in het licht spectrum. Bij witte schalen (tropen/kippen etc) is dit geen probleem, maar bij de wat gekleurdere schalen (europese cultuurvogels, hoenders etc) kan dit een probleem vormen.
Om het probleem van warmte, en het gele licht op te lossen bij het eieren schouwen zijn er tegenwoordig speciale schouwlampen die gebruik maken van een bijzonder krachtige led. Raak niet in verwarring, een enkele led van 2-3 watt kan verblindend licht voortbrengen waardoor het schouwen van een kwartel ei zelfs mogelijk is. Led lampen produceren daarnaast amper warmte waardoor de kiem hier geen nadelige gevolgen van zal ondervinden.
Hoe eieren schouwen?
Als u een speciale schouwlamp heeft (bij voorkeur een led lamp) kunt u het ei met de stompe (de bolle) kant op de schouwlamp houden. Door nu de lamp die onder het ei zit aan te zetten kunt u dus “in” het ei kijken. Het licht zal door de eventuele kiem tegengehouden worden waardoor u eventuele ontwikkeling kunt zien. De meeste kwekers schouwen op de 7e of 8e dag of 1/3 van de verwachte broedcyclus. Door het eieren schouwen is de ontwikkeling van de kiem/het kuiken goed te volgen. En kunnen ervaren kwekers zelfs een inschatting maken wanneer het jong zal uitkomen.
Om te beginnen met het eieren schouwen plaatst u, indien het een tafel-lamp betreft de schouwlamp op een stabiele ondergrond. Het ei wordt met de stompe kant op de schouwlamp geplaatst. Door de lamp nu aan te zetten zal het ei verlicht worden waardoor eventuele adertjes al zichtbaar zijn. Indien het een “portable” lamp betreft houd u deze in de hand waar u mee schrijft. U pakt het ei dan met de ander hand en houd de stompe kan tegen de schouwlamp. U kunt de lamp dan aanzetten en als het goed is ziet u al enkele adertjes van het jong. Als u niets ziet kunt u het ei even wat draaien, soms ziet u het niet wanneer het ei recht van onderen belicht word.
Hoe herken je een onbevrucht ei
Een onbevrucht ei is meestal na 1/3 van de broedcyclus te zien door het eieren schouwen. Maar, sommige vogels broeden al bij het eerste ei terwijl ze 6 tot 7 eitjes leggen. Hierdoor kan het eerste ei al een week bebroed zijn terwijl het laatste ei pas net gelegd is. U dient te schouwen als de eitjes allemaal minimaal 1/3 van de broedcyclus gehad hebben. Onbevruchte eitjes zijn dan te herkennen doordat er geen verstrooing van het licht in het ei is (het is immers alleen een dooier en eigeel). Door de kiem zal het licht verstrooid worden wat goed zichtbaar is. Daarnaast zal de luchtkamer groter worden wat ook goed zichtbaar is. Dit fenomeen wordt ook gebruikt bij het uitbroeden van (kwartel)eitjes in een broedmachine.
Als voorbeeld een bevrucht en onbevrucht* ei
na 1/3 van de broedcyclus zult u alleen maar enkele aders zien en een verkleuring in het ei. Na 2/3 van de broedcyclus begint de ontwikkeling van het kuiken al goed op gang te komen en is dit ook goed zichtbaar in het ei. Onbevrucht eitjes kunnen nu ook met zekerheid weg gegooid worden om ruimte te maken bij het uitkomen van de jongen. In mijn ervaring is ongeveer 60 tot 80% van de eitjes bevrucht. Al zijn er ook uitschieters naar de 90 of zelfs 100% (op jaarbasis per koppel, het ene nest is beter dan het ander nest)
Nadat u ziet dat er veel eitjes onbevrucht blijken te zijn kunt u het speciale artikel over het voorkomen van onbevruchte eieren lezen
Geef een reactie