De juiste voeding voor vogels is vaak een discutabel onderwerp. De ene kweker denkt er vaak heel anders over dan de ander. Hier wat informatie van mijn kant.
Gezien de berg aan informatie die te schrijven valt over dit onderwerp zal ik het opdelen in losse artikelen, in dit artikel een korte opsomming maar mocht u meer willen weten raad ik u aan de afzonderlijke artikelen te lezen door op de link in dit artikel te klikken.
Enige kennis over voeding is wel belangrijk voor de gezondheid van uw vogels. Net als bij de mens kan een slechte, of niet goed gebalanceerde voeding afhankelijk van de behoefte leiden tot ziekte en in het ergste geval zelfs het overlijden van uw vogels. (Indien een mens alleen maar mineralen eet word hij ziek, zonder mineralen ook). Naast mogelijke ziektes bepaalt de voeding ook de groei, ontwikkeling en zelfs deels de kleur van onze vogels. Als voorbeeld rode kanaries, indien zij geen speciaal eivoer krijgen (wat geel is) zullen ze uiteindelijk ook na de rui langzaam naar geel kleuren doordat zij de rode kleurstof niet binnenkrijgen en in hun veren opslaan.
Tot nu toe is er alleen besproken wat te weinig voeding voor vogels tot gevolg kan hebben. Maar teveel voeding voor vogels kan ook de nodige problemen met zich meebrengen. Net als bij de mens kan een vogel ook last krijgen van “overgewicht” wat vaak voorkomt bij beginnende kwekers die de vogels in broedkooien houden. Doordat de vogel niet genoeg ruimte heeft om te vliegen en inspanning te doen zal hij langzaam vet opbouwen met ernstige gevolgen.
Omdat de vogel zelf niet kan kiezen wat er dagelijks in zijn of haar voerbakje ligt zult u de verzorger deze keuze moeten maken. Maar wat is nu eigenlijk goede voeding voor de vogels? We kunnen dit onderwerp opslitsen in een aantal onderdelen
De functie van voedingsstoffen
Bij voeding spelen er een aantal functies mee. Het dient in de juiste verhouding verstrekt te worden, en dient gewijzigd te worden afhankelijk van het seizoen (in de rustperiode minder brandstof, in de kweek/rui periode wat meer)
Globaal gezien kunnen we de voeding voor vogels opdelen in de volgende catogeriën:
– opbouw van spieren,
– instandhouding,
– herstel,
– een goed verloop van alle levensprocessen,
– arbeidsvermogen, energie.
De voedingsstoffen die hier verantwoordelijk voor zijn zitten grotendeels al in het vogelzaad, daarnaast is het ook belangrijk om mineralen te verstrekken door middel van grit en sepia, de voedingstoffen die vogels nodig hebben:
– eiwitten,
– vetten,
– koolhydraten,
– water,
– mineralen,
– vitamines.
Afhankelijk van de functie van de voedingsstoffen in het lichaam van de vogel worden deze onderscheiden in brandstoffen, beschermende stoffen en bouwstoffen.
Brandstoffen
Net als de mens “verbrand” de vogel ook brandstoffen om de processen in het lichaam in gang te zetten, en te houden. De vogel moet immers zichzelf warm houden (door zijn isolerend verenkleed gaat dit wel een stuk makkelijker als bij de mens welke zelf isolatie moet aanbrengen). De vogel heeft naast het warmhouden van zijn lichaam en de processen in het lichaam zelf ook nog fysieke activiteiten die de nodige energie vragen. Onze gevleugelde vriend heeft niet voor niets die vleugels, er word gevlogen! Dit heb ik zelf ook gezien bij grasparkieten die ik uit een kweek kooi kreeg. Toen ik ze kreeg waren ze “vet” de buik was behoorlijk bol. Bij mij in de volière krijgen ze bijna onbeperkt voer (er blijft altijd wel een klein beetje over, gezien ik een grote gezelschap volière heb wil ik niet dat de vinken het onderspit delven tegenover de parkieten) Na 2 maanden was de buik van de grasparkiet mooi strak zoals het hoort. Er was geen “buikje” meer te voelen, terwijl de vogel wel onbeperkt kon eten indien zij wilde. Misschien zult u denken, heeft de vogel dan wel genoeg brandstoffen binnen gekregen? Ik vermoed van wel gezien zij actief bezig is, een nestgelegenheid aan het claimen is en hopelijk dit jaar haar eerste eigen nestje in de volière gaat maken. Omdat de vogels in de volière vaak erg veel vliegen op een dag hebben zij meer brandstoffen nodig dan een vogel die in een kweekkooi zit. Daarom is het belangrijk vogels in de kweekkooi te rantsoeneren. Dit houd in dat de er genoeg voedingstoffen binnen komen, maar grote vet opbouw word voorkomen. (Een klein vetlaagje is wel nodig ter isolatie!!)
Beschermende stoffen
Naast de brandstoffen zijn er ook nog de beschermende stoffen. Deze zorgen ervoor dat de vogel een goede weerstand heeft, en snel geneest van eventuele ziektes. In het lichaam van de vogel vinden veel processen plaats die te maken hebben met de vertering en verbranding van de voedingsstoffen. Daarnaast komen daar in de kweek periode ook nog eens de paringsprocessen bij door middel van de hormonen die geproduceerd worden. Om al deze processen in goede banen te lijden zijn de beschermende stoffen nodig. Hieronder vallen bijvoorbeeld de vitamines en mineralen. Ook bieden deze beschermende stoffen een ondersteuning van de weerstand van de vogel. Dit is dus erg belangrijk, te weinig beschermende stoffen betekent dat uw vogel een verlaagde weerstand heeft. Daardoor zal de vogel sneller ziektes oplopen met alle gevolgen van dien.
Bouwstoffen
Naast de brandstoffen en beschermende stoffen dient er uiteraard ook vernieuwd te worden. Net als bij de mens zal de vogel ook bouwstoffen nodig hebben voor de opbouw van weefsel. Denk hierbij aan spieren en de veren welke vervangen worden in de rui periode. Onder de bouwstoffen vallen eiwitten, mineralen en water. Het hele leven van de vogel zal ook te maken hebben met het vernieuwen van het lichaam. Continu worden er cellen afgebroken en nieuwe cellen komen erbij. Dit zorgt ervoor dat de vogel altijd in goede conditie is. Ook zijn deze stoffen nodig om eventuele schades te herstellen.
Geef een reactie