Een week later, en tijdens het typen van dit verslag hoor ik het gemoedelijke gepiep van ruim 50 jonge kwartels. Een mooie uitkomst in de nieuwe broedmachine! (lees hier deel I van het dagboek japanse kwartel kweken )
In de nacht van dag 16 op dag 17 (zoals verwacht) zijn de eerste jongen uit hun ei gekropen, op dag 17 is een groot deel (circa 40 jongen) uit het ei gekomen, en op dag 18 zijn zij ’s ochtends naar hun verblijf voor de komende maand gezet. Er waren nog wat japanse kwartel kuikens die nog goed moesten opdrogen, en er kwamen op dag 18 nog wat jongen uit. Op dag 19 zij ’s ochtends nog enkele jongen uit de broedmachine gehaald, de overige eieren zijn als “te laat” beschouwd, de jongen die hier eventueel nog uit zouden kunnen komen zullen geen lang leven leiden, en grotere kans krijgen op aandoeningen als spreidpoten, dit is waarschijnlijk een actie verontwaardiging zal opwekken bij sommige liefhebbers. Echter moet er rekening gehouden worden met het feit dat hier in een “semi profesionele” broedmachine gebroed word, die volledig automatisch, doormiddel van een ingebouwde computer alle parameters beheerd. Ook word er op grotere schaal (>100 eieren) tegelijk gebroed waardoor de enkele laatkomer vrijwel gedoemd is een leven van lijden en pijn te zullen leiden.
Van de 104 eieren uiteindelijk 36 onbevruchte eitjes, van de 78 bevruchte eitjes zijn er 12 niet op tijd uitgekomen welke wel bevrucht waren. Ook in de opfokruimte helaas enkele japanse kwartel kuikens overleden in de eerste dag, dit waren de “laatkomers’ van dag 19 die nog wel mee gingen naar de opfok (duidelijk te zien aan formaat verschil).
Veel hobbyisten zullen niet graag toegeven dat er japanse kwartel kuikens overlijden, of eieren niet uitkomen, dit is gewoon de realiteit, en ik ben hier gewoon open over. Mijn broedresultaten zijn zeker niet perfect, maar in de natuur gaat ook niet alles “perfect”. De ingelegde eieren zijn niet van mijzelf, maar aangekocht bij een particulier, om hiermee te zeggen dat dit slecht is, nee absoluut niet. Echter komen er meer zaken bij kijken zoals transport (1 ei met miniscuul gaatje waardoor ingedroogd, deze is niet meegenomen in de berekeningen). De ouderdieren/verhouding is mij niet bekend. Leeftijd van de ouderdieren is niet bekend etc, etc etc.
Nu de japanse kwartel kuikens eenmaal in hun verblijf voor de komende 4 weken zitten (afhankelijk van de temperatuur kunnen zij daarna naar buiten als het weer het toelaat). Is het een stuk gezelliger geworden in huis, gemoedelijk zijn de japanse kwartel kuikens de hele dag aan het eten, een slokje water of lekker slapen onder de donkerstraler.
Als basis voedsel krijgen zij hier kasper faunafoods sierhoender opfokmeel 1, dit in verband met het hogere eiwit gehalte dat hoenderachtigen in tegenstelling tot kippen in hun eerste levensweken nodig hebben. (ter info, de volwassen kwartels krijgen “kippen” kuikenopfokmeel, gezien dit wederom een wat hoger, doch lager dan sierhoenderopfokmeel gehalte eiwit bevat).
Het voer word de eerste week aangeboden in een kleine “silo” van circa 1kg capaciteit, hier zit een kleine rand omheen waar de kuikens kunnen eten (zie foto), het voordeel is dat zij hier niet in kunnen krabben wat verspilling van voedsel tegengaat. Na 1 week word overgegaan op een kuikenvoerbak zoals die ook bij kippenkuikens gebruikelijk is naast de silo, dit ivm de grotere voedselbehoefte tot aan het volwassen worden van de kuikens.
Water dient net als bij hun volwassen ouders altijd beschikbaar te zijn, let erop dat dit niet te dicht bij de warmtelamp staat, de eerste dag word dit vrij dicht bij de lamp gezet (net als het voer) zodat de kuikens het snel kunnen vinden, daarna dient dit verder weg gezet te worden zodat het water niet te snel verdampt. En het voer niet teveel uitdroogt.
De kwartels zijn inmiddels 5 dagen oud, de eerste pennen beginnen langzaam door te komen, en de vleugeltjes worden zo nu en dan ook even gestrekt, ook is er steeds meer activiteit zichtbaar bij de jonge japanse kwartels. Als het buitenweer het toelaat zullen ze over krap 4 weken al naar buiten kunnen in de ruimere volière.
Geef een reactie