Eigenlijk al veel eerder moeten starten met het dagboek voor dit seizoen japanse kwartel kweken, maar nu de kwarteleitjes in de uitkomstlades gelegd zijn is het er wel tijd voor om eens een start te maken met het dagboek, vandaar hierbij deel I!
Japanse kwartel kweken
Het begon eigenlijk met een nieuwe broedmachine van Hemel, deze Duitse fabrikant bouwt zelf zijn broedmachines, volledig uit kunststof of hout, met uitgebreide mogelijkheden en opties, ook extra toevoegingen zoals een rozet boven de ventilator word kostenloos toegevoegd. Review van de hemel broedmachine zal later verschijnen wanneer er meer broed rondes mee gedaan zijn.
Dit dagboek zal geen handleiding worden voor het opfokken van kwartels, over het fokken van kwartels is al een speciaal artikel gemaakt, namelijk “van ei tot leghen“. Echter zal ik hier mijn ervaringen, en dagelijkse voortgang bijhouden zodat je een kijkje kan nemen in de hobby bij mij.
De broedeieren
Het begint uiteraard met de broedeitjes, deze heb ik dit jaar voor het eerst niet van mijzelf, maar bij iemand anders gehaald om vroeger in het jaar te starten (mijn eigen kwartels beginnen nu pas net te leggen, zijn al wat ouder). Hierdoor is het voor mijzelf ook een verrassing hoe de uitkomst, en kleurslagen zullen zijn. Eigenlijk hoop je op zo’n groot mogelijke uitkomst, maar we moeten de natuur haar werk laten doen, en zelf kunnen we alleen de condities zo optimaal mogelijk maken.
De broedeitjes nadat ze opgehaald zijn eerst een 24 uur laten rusten zodat de kiem rustig naar boven kan drijven. De eitjes werden wel bij opslag temperatuur bewaard (10-15°C). Alvorens zij in de BM gelegd werden worden ze eerst enkele uren bij kamertemperatuur bewaard zodat de temperatuurschok niet te groot is. De broedmachine draait al enkele dagen (inclusief keersysteem) om te controleren of alles goed en naar behoren werkt.
De broedmachine in gereedheid brengen
De broedmachine word ingesteld op 37,5-37.8°C, en (in mijn geval) een luchtvochtigheid van 45-50%. Wanneer er geen mogelijkheid is voor automatische luchtvochtigheid regeling zal er geëxperimenteerd moeten worden met schaaltjes/bakjes water en het openen van de lucht rozetten om de luchtvochtigheid te regelen in de broedmachine.
De eitjes worden dagelijks 8x volledig automatisch gekeerd, waarbij dit over een periode van 2 uur gaat, met tussenpozen van 1 uur.
De eitjes worden de eerste 24 uur nog niet gekeerd zodat de kiem zich rustig kan beginnen met de ontwikkeling, na 24 uur word het keren gestart, wat door zal gaan tot de 15e dag (360uur in de BM). Hierna worden de eitjes overgelegd in de uitkomstlades, de luchtvochtigheid word opgevoerd naar 70% en de BM zal niet meer open gaan tot de eerste jongen ~24uur oud zijn, en het gros van de kuikens opgedroogd is. De kuikens zuigen net voordat zij uit zullen komen de dooier in hun eind-darm, waardoor zij hier nog een 34-36uur op kunnen teren. Na deze periode zullen zij wel gretig gaan eten, gezien kwartels bijzonder snel groeien.
Dan komt het vrij lange wachten, dagelijks even het waterreservoir voor de bevochtiging bijvullen (zie gele slang achter de broedmachine) en de eitjes even bekijken. Ondertussen word het verblijf voor de jonge spruiten ook in gereedheid gebracht, een grote caviakooi van 160x80cm, waar zij de eerste 3 weken zullen overnachten, hierna als ze volledig in de veren beginnen te geraken, en de buitentemperatuur het toelaat zullen ze naar buiten gaan in de ruime volière om daar volledig door te groeien tot ze geslachtsrijp zijn.
Eitjes in de uitkomstlades!
Vandaag (18 april) is het dan zo ver, de eitjes zijn overgelegd naar de uitkomstlades, nu begint de spannende periode. Hoeveel gaan er uitkomen? Er liggen een ruime 100 eitjes in de BM, ik verwacht lang niet alles te zien uitkomen, maar stiekem hoop je toch dat je een hoge uitkomst krijgt.
De eitjes worden voorzichtig overgelegd naar de uitkomstlade, helaas is mijn led-schouwlampje kapot waardoor ik niet een laatste schouwing kon doen, het is nu een gok hoeveel er bevrucht zijn/uit zullen komen, maar dit houd het extra spannend!. De eitjes liggen nu in de BM bij 37.5°C, en 70% luchtvochtigheid, de luchtrozetten bijna volledig gesloten zodat er nog enige verversing blijft, maar niet teveel verlies van warmte/vocht.
wij gaan vandaag de eerste keer eitjes in de broedmachine doen en heb dus zeer veel aan uw dagboek. nu heb ik nog 1 vraagje ( er kunnen er natuurlijk nog komen ) maar na hoeveel dagen mag je een eerste keer schouwen ? bij kippen is dat na dag 7 maar bij kwartels nog geen ervaring dank u alvast groetjes Bart
Goededag Bart,
de kwartels schouw ik zelf meestal ook na circa 7-10 dagen, door de wat gevlekte/donkere schaal kan dit lastig zijn als de kiem nog klein is. Bij een wat latere schouw is er bijna 100% zekerheid over bevruchting of niet, het “voordeel” van gevlekte eitjes is dat je ze eerder bevrucht noemt terwijl ze dat niet zijn, dus je zult niet snel een bevrucht ei weg gooien. Zelfs mij overkomt het na jaren elke rond weer dat ik “gier eieren” bevrucht noem bij de schouw, zelf schouw ik maar 1 keer tijdens de broed. Pas bij het overleggen in de uitkomst lade check ik nogmaals alle eitjes op de lamp, hier is het echt goed duidelijk welke ook mogelijk tijdens de broed gestorven zijn en kunnen dus ook weg gelaten worden uit de uitkomstlade.