Het broeden van onze vogels, toch wel het mooiste moment van het hele jaar. Alvorens de broedperiode begint uiteraard de paring met daarna het leggen van de eitjes en het broeden door de pop en in sommige gevallen de man.
Lichturen
De broedconditie van vogels beïnvloeden lijkt moeilijk, maar dat is het niet. Kwekers doen dit bijna altijd om de kweek al “vroeg” in te zetten (in december al de eerste eitjes). Dit is alleen mogelijk door kunstmatig de broeddrift van de vogel te beïnvloeden. Dit is mogelijk door de daglengte voor de vogels langzaam te gaan verlengen. In de natuur zullen vogels tegen het einde van maart hun nesten gaan bouwen, en in april en mei hun eitjes gaan leggen, immers “in mei legt elke vogel een ei” luid het gezegde. Door het kunstmatig verlengen van de dag zal de hypothalamusklier van de vogels geactiveerd worden. Deze klier stuurt veel organen in het lichaam aan door wijze van hormoon productie. Het verlengen van de dag zal ervoor zorgen dat er hormonen geproduceerd worden die de broed drift zullen opwekken. Daarnaast is het ook in het geval van parkieten mogelijk om alvast nestkasten op te hangen.
Het kunstmatig verlengen van de dag dient u zeer geleidelijk te doen, in de natuur is het ook niet ineens een uur langer licht. Indien u bijvoorbeeld in december wilt starten met de kweek om zo op tijd klaar te zijn voor de tentoonstellingen dient u begin oktober de daglengte al kunstmatig te verhogen. Wekelijks verhoogt u de daglengte met circa een half uur tot uiteindelijk rond de 14uur. Het mooiste is om het licht “geleidelijk” aan en uit te laten gaan om zo een zonsopkomst en zonsondergang na te bootsen. Dit gaat erg goed met led verlichting in de kweekruimte, of in de afzonderlijke kweekkooien zoals op de foto te zien. Met verlichting in de afzonderlijke kooien zorgt u er ook voor dat alle vogels goede verlichting hebben, u hebt niet het probleem dat vogels onderin de kweekruimte te weinig licht krijgen.
Met het kunstmatig verlengen van de dag dient u wel rekening met de gezondheid van de vogels te houden. Let er goed op dat de vogels niet te veel overdag slapen, dat ze goed actief blijven (ook als het buiten alweer schemerig is en in uw kweekruimte nog verlicht). Dit geeft een goede indicatie voor de conditie van uw vogels. Indien zij aan het eind van de “verlengde” dag nog actief zijn, zijn ze in conditie om te gaan broeden. Indien ze tegen de avond al slapen in een verlichte ruimte doet u er verstandig aan te wachten met het verder opvoeren van de lichturen. Laat de vogels rustig “bijkomen” en ga een week later weer langzaam de dag verlengen.
Temperatuur
Naast het verlengen van de dag is er ook de mogelijkheid de temperatuur van uw kweekruimte langzaam iets op te voeren. Voor de meeste parkieten voldoet een graad of 10-15°C prima, maar wilt u bijvoorbeeld gould amadines kweken dan moet de temperatuur naar circa 20-25°C. Naast de temperatuur dient ook het menu veranderd te worden. In de rustperiode heeft de vogel geen extra krachtvoer nodig. Maar als de broedperiode in aantocht is dient u langzaamaan eivoer en kiemzaad te verstrekken. Daarnaast kunt u (gepelde) haver en/of hennepzaad verstrekken. Dit zal ervoor zorgen dat de vogel natuurlijke en dierlijke eiwitten binnenkrijgt waardoor de broeddrift stijgen zal. Voor tropische vinken.
Naast het krachtvoer en eventueel gepelde haver of hennepzaad dienen er uiteraard ook genoeg mineralen aanwezig te zijn in de vorm van mineralenstenen, grit en een sepia schild. Het popje kan dan voldoende kalk opnemen voor de productie van de eierschaal.
Voeding
Veel soorten binnen de Australische en Afrikaanse prachtvinken kunnen ook positief beinvloed worden door hun menu aan te passen. Wanneer er veel dierlijke eiwitten in de vorm van universeelvoer en levend voer zoals pinkies, buffalowormen, meelwormen, miereneitjes etc. verstrekt word zal de broeddrift verhoogt worden. Veel dierlijke eiwitten is een teken van voldoende voedsel voor de jongen. Hierdoor zullen de oudere vogels sneller overgaan tot paring. Dit word naast het (kunstmatig) verlengen van de dag en (kunstmatig) verhogen van de temperatuur gebruikt bij de kweek van de vogels. Een teveel aan dierlijke eiwitten kan echter overmatige broeddrift veroorzaken waarbij de vogels een nieuw nest beginnen terwijl het huidig nest nog met jongen zit, of nog bebroed word. Let hier goed op!
Broeddrift bij parkieten
Voor parkieten is er nog een 4e methode om de broeddrift te beïnvloeden, het verstrekken van knaagmateriaal. Bijvoorbeeld verse wilgentakken of fruitboom takken. Hierdoor zal de parkiet de drang krijgen om nog meer te knagen, dit doen zij in de natuur ook in bijvoorbeeld boomholtes waar zij hun nest maken. Door de knaaglust te bevorderen zal ook de productie van hormonen stijgen. Hierdoor zal de vogel nog meer gestimuleerd raken om te gaan broeden. Dit merk ik ook uit eigen ervaring. Zelf werk ik niet in kweek kooien en laat ik de natuur zijn gang gaan, maar ik zie in het voorjaar als de dagen langer worden (Rond maart) dat de parkieten veel knaaglustiger worden, wat soms ten koste gaat van het volière meubilair.
Robin Beuting zegt
Hallo adriaan, ik heb veel vogels, en zou graag eens met je willen doorpraten over ventillatie van mn nachthokken. Kan dat ?
Mvg Robin
Gerrit zegt
He hoi vraag een ontwormings middel is niet over gesproken in het verhaal wat is goed en wanneer en hoe vaak
Groet
adriaan zegt
Een ontwormings middel is meer voor algehele gezondheid van de vogel, zelf ben ik niet voorstander van preventief ontwormen van de vogels, goede hygiëne vind ik veel belangrijker, echter indien ontwormen nodig zal zijn is dit per vogel specifiek, een kleine vogel zal een lagere dosering nodig hebben dan een grotere vogel 😉