De behandeling van een een zieke vogel dient altijd zo snel mogelijk gestart te worden wanneer de ziekte ontdekt word. Na het apart zetten van de vogel in zogenaamde ziekenkooi of vergelijkbare kooi kan de behandeling van een zieke vogel pas beginnen.
Zoals in het artikel “wat te doen bij zieke vogels” al te lezen is, het belangrijkste is de zieke vogel herkennnen en zo snel mogelijk apart zetten van de populatie. Bij voorkeur in een andere ruimte zodat de vogel ook niet via de lucht andere vogels kan besmetten.
Er zijn kwekers die medicatie toevoegen aan het drinkwater van een populatie. Dit is zeer sterk af te raden gezien “gezonde” vogels deze medicatie niet toegediend moeten krijgen, immers alleen de zieke vogel heeft medicatie nodig. Om deze reden word de zieke vogel apart gezet in een ziekenkooi om daar alleen behandeld te worden. Indien u meerder zieke vogels heeft is het verstandig deze afzonderlijk van elkaar apart te zetten. Zo kan een vogel die weer gezond word niet opnieuw geïnfecteerd worden door de nog herstellende 2e vogel.
De dierenarts
De behandeling van een zieke vogel begint vaak met een consult bij de dierenarts. Ga alsjeblieft niet zelf met medicijnen experimenteren, dit is niet in het belang van de vogels, en u kunt in het slechtste geval bij een bacteriële infectie de bacterie zelfs agressiever maken waardoor behandeling moeilijker word. Er zijn speciale vogeldierenartsen die gespecialiseerd zijn in de vogels. De normale dierenartsen hebben deze specialistische kennis vaak niet, zij zijn gericht om de dieren die algemener zijn zoals honden, katten, cavia’s en konijnen. Vogels hebben zeer specifieke ziekte kenmerken die alleen een goed opgeleid dierenarts met deze specialistische kennis kan herkennen, en de juiste medicatie kan voorschrijven. Als u met de vogel naar de dierenarts gaat is het goed zo veel mogelijk details over het gedrag en eetlust te noteren. Daarnaast is het belangrijk verse ontlasting mee te nemen. Hier kan de dierenarts een kweek van maken om zo te bepalen of er bacteriële infecties zijn.
De zieke vogels dient u, zoals al vaak gemeld, zo spoedig mogelijk in een ziekenkooi apart te zetten. Hier kan de zieke vogel goed in de gaten gehouden worden. De temperatuur in de ziekenkooi moet circa 25 tot 32 °C bedragen, het is belangrijk dat er ook een wat koelere plek in de ziekenkooi aanwezig is zodat de vogel zelf zijn optimale temperatuur kan bepalen. Wanneer de vogel niet meer bol zit in de ziekenkooi is de temperatuur goed. In deze ziekenkooi kunt u voedsel en water aanbieden in lage bakjes, hierdoor is het makkelijk bereikbaar voor de vogel. Zelf zet ik dit altijd op de bodem van de kooi zodat de vogel niet perse op stok hoeft te zitten om de voedingstoffen op te nemen. Controleer meerdere keren per dag of de vogels goed blijven eten. Een vogel kan maximaal 24 uur zonder voedsel of water.
Het onderzoek
Samen met de gespecialiseerde dierenarts kunt u vaststellen welke ziekte de vogel heeft. De dierenarts zal vaak naar de geschiedenis en het gedrag van de vogel vragen om een algemeen beeld te krijgen, daarom is het belangrijk dit alvorens u naar de dierenarts gaat te noteren. De dierenarts zal vaak beginnen met een observatie van de vogel, omdat de vogel nu in een vreemde omgeving is er onrustiger en alerter gedrag. Dit “verdoezelt” het zieke gedrag wat de vogel thuis vertoonde maar meestal keert het na een korte periode terug als de vogel de omgeving vertrouwt. Na deze korte observatie zal de dierenarts de vogel in de hand nemen om uiterlijke kenmerken zoals de ogen, de cloaca, de veren, de snavel en de slijmvliezen te inspecteren. Daarnaast kan er een zogenaamde “swap” van de cloaca gemaakt worden, hierbij word er een steriel wattenstaafje voorzichtig tegen de cloaca gedrukt, deze word daarna opgekweekt om te controleren of er bacteriële infecties zijn, dit kan in combinatie met een swap van de daadwerkelijke ontlasting.
Na de uiterlijke onderzoeken kan er een eventueel bloedonderzoek gedaan worden om te controleren of er virus infecties of verontrustende bloedwaardes zijn. Uit het bloed onderzoek kunnen virus-infecties snel duidelijk worden door de antistoffen die de vogel produceert om de ziekte te genezen.
De behandeling van een zieke vogel
Als de dierenarts vastgesteld heeft welke ziekte het betreft start de echte behandeling. Vaak krijgt u medicijnen ter behandeling van een zieke vogel. Maak de (antibiotica) kuur volledig af, ook al lijkt de zieke vogel na één week al gezond. Er is ook vaak medicatie te bij dierenwinkels te koop, maar deze zijn vaak niet geschikt voor specifieke ziektes bij onze vogels. Online kunt ook dieren apotheken vinden mocht u de prijs bij de dierenarts voor medicatie te hoog vinden. De gezondheid van uw dieren mag geen prijs hebben, maar persoonlijk ben ik het ermee eens dat dierenartsen vaak te veel voor medicatie vragen. Vraag daarom altijd vooraf de prijs van medicatie om hoge rekeningen achteraf te voorkomen.
De dierenarts schrijft altijd voor hoe de medicatie toegediend dient te worden. Het kan zijn dat u tabletten krijgt die opgelost moeten worden in het drinkwater, u moet ze vermalen en handmatig toedienen. Of in het geval van grotere parkieten of papegaaien volledig toedienen. Dit kan een onprettige ervaring voor mens en vogel zijn, maar het is noodzakelijk bij de behandeling. Ook is het mogelijk medicatie in vloeibare vorm te krijgen die in het drinkwater, over het voer of direct toegediend moet worden. Volg nadrukkelijk de voorschriften van de dierenarts. Wijk hier niet van af omdat u “een onderbuik gevoel” heeft, indien u twijfelt aan de behandeling kunt u altijd een zogenaamd second opinion vragen bij een 2e gespecialiseerde dierenarts.
Als de behandeling toch heeft geholpen
Als de behandeling goed is aangeslagen en de vogel ziet er weer gezond uit na de kuur is het belangrijk deze minstens een maand nog apart te houden, bij voorkeur in een andere ruimte. Hier kunt u hem nog steeds goed observeren om te controleren of de ziekte toch niet terugkeert na enkele weken. Ook voorkomt u dat eventuele ziektekiemen die de vogel bij zich draagt niet verspreid worden in uw volière, kweekruimte of vogelkooi. Daarnaast is belangrijk de vogel een kweekseizoen rust te geven zodat hij/zij weer volledig op oude krachten is bij het begin van het kweekseizoen.
Als de behandeling niet heeft geholpen
Mocht behandeling van de vogel helaas niet hebben geholpen dan kunt u de zieke vogel aanbieden ter autopsie. Het is belangrijk de vogel zo snel mogelijk te koelen in de koelkast. Invriezen moet niet gedaan worden gezien weefselstructuren dan kunnen veranderen. De vogel dient zo vers mogelijk aangeleverd te worden bij autopsie, neem dus snel contact op met een dierenarts die autopsie van de vogel kan verrichten om een afspraak te maken. Geef bij het langs brengen van de overleden vogel ook zo veel mogelijk details omtrent het gedrag, uiterlijk en voeding/medicatie van de vogel. De autopsie kan hierdoor vergemakkelijkt worden, en mogelijk kan er een andere ziekte aangetoond worden.
Bij de autopsie word de mogelijke doodsoorzaak van de zieke vogels onderzocht. Dit is een erg belangrijk gegeven gezien de behandeling met medicijnen niet geholpen heeft, of geen tijd heeft gehad om aan te slaan. Het is mogelijk dat andere vogels in de tussentijd ook al besmet zijn geraakt met de ziekte waardoor behandeling van die vogels een grotere kans op succes maakt als duidelijk is dat medicijn A niet geholpen heeft bij de behandeling.
Geef een reactie