De Aurora astrilde (Pytilia phoenicoptera) , een overwegend grijze vink met rode tekeningen op zijn bruinrode vleugels en stuit. Een actieve vogel welke goed in de volière kan.
Het leefgebied van de aurora astrilde reikt van West tot Oost Afrika rond de Evenaar. Met zijn grootte van circa 10-13 centimeter is het geen grote vink, maar hij zal zich goed weren tegen andere vogels. Doch is de aurora astrilde ook vredelievend naar andere vogels in een volière. Ze zullen zelf geen probleem veroorzaken in de volière.
Het geslachtsonderscheid bij de aurora astrilde is bij volwassen vogels niet moeilijk. De man is veel grijzer, terwijl de pop meer richting het beige gaat. De kleuren van de man zijn daarnaast ook helderder en het rood is intensiever.
Op het sociale gebied vormt de aurora astrilde geen probleem. De vogel kan het goed onderling vinden met andere even grote of grotere weerbare vogels. De aurora astrilde is daarmee dus zeer geschikt voor de gezelschap volière waar vaak verschillende groottes vogels voorkomen. Ze kunnen beter niet gehouden worden met andere astrildes uit hetzelfde geslacht zoals bijvoorbeeld de Melba astrilde of de gestreepte astrilde. Dit kan problemen veroorzaken omdat de vogels fel op elkaar kunnen reageren als het broedseizoen voor de deur staat. De vogels zullen hun eigen territorium fel gaan verdedigen.
De aurora astrilde kan prima in een ruime buitenvolière gehouden worden. Wel dient er ten alle tijde een vorst en tochtvrij nachthok beschikbaar te zijn zodat de vogel zich kan terugtrekken tegen de elementen. Het houden van de aurora astrilde in een kamer volière is ook mogelijk. Tijdelijke opvang in een kweekkooi behoort ook tot de mogelijkheden. Beplanting in de volière word zeer op prijs gesteld. De aurora astrilde is een redelijk sterke vogel welke onze winterse temperaturen goed kan overleven zolang het nachthok aanwezig is. Wel dient vermeld te worden dat het nachthok een graad of 5-10 dient te zijn middels enige vorm van verwarming. Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld kanaries die prima met een vorstvrij nachthok kunnen leven.
Voeding voor de aurora astrilde
De aurora astrilde is een zaadeter, bovenaan het menu staat een zadenmengsel gemaakt voor tropische vogels. Daarnaast eten ze graag een stukje groenvoer, eivoer, insectenpaté en kiemzaad. Naast de zaden horen zoals voor alle vogels altijd grit, maagkiezel en sepia tot de beschikking te staan. Ook het verstrekken van dierlijke eiwitten in de vorm van buffalowormen, pinkys of miereneitjes word op prijs gesteld door de Aurora astrilde.
De aurora astrilde zal zich de hele dag door hele volière of kooi bewegen. Ze zijn te vinden door de hele volière, zoekend naar voedsel of gewoon rondvliegend. Het is een actieve vogel waar u veel plezier van zult beleven.
De kweek
Kweken met de aurora astrilde is niet moeilijk. De vogel bouwt zijn nest graag in een struik of lang gras. Als deze optie niet beschikbaar is bouwt de aurora astrilde zijn nestje ook in een halfopen nestkastje of tralie nestkastje. Als bouwmateriaal gebruikt de aurora astrilde graag lange droge grashalen, mos, donsveertjes en uitgeplozen sisaltouw of kokosvezel. Het popje legt 4 eitjes die door haar en de man samen bebroed zullen worden. De eitjes zijn wit tot zeer lichtblauw, met enkele stippeltjes of dunne streepjes.
De kweek zal alleen succesvol zijn als de vogels beschikking hebben over levend voer wanneer de jongen er zijn. U kunt levend voer aanbieden in de vorm van fruitvliegjes, bladluis (struiken!), kleine spinnen, maden etc. Daarnaast dienen ze de beschikking te hebben over opfokvoer, groenvoer en grit. Ook kiemzaad word erg op prijs gesteld, maar is niet persé nodig. (Het verstrekken van kiemzaad doet gezien de hygiene eisen soms meer kwaad dan goed voor de vogels).
Na 12 tot 13 dagen komen de uitjes uit. Na 18 of 19 dagen zullen de jongen hun ouderlijk nest verlaten. De vogels worden dan nog circa 3 weken door de ouders gevoerd tot zij zelfstandig zullen zijn. Na ongeveer 6 maanden zullen de vogels op kleur zijn, daarna zijn ze niet meer te onderscheiden van hun ouders. Ook is dan het onderscheid tussen pop en man goed zichtbaar.
Speciale opmerking
Zoals vermeld dient de aurora astrilde ’s winters beschikking te hebben over een nachthok waar het minimaal circa 5-10°C is. U kunt er ook voor kiezen de vogels ’s winters naar binnen te halen in bijvoorbeeld de kweekruimte.
Geef een reactie