agapornis fischeri in het wild
De Agapornis fischerie, ook bekend onder de naam fischers agapornis is in 1887 door Dr G.A. Fischeri in noord Tanzania ontdekt. Hier heeft de Agapornis fischerie zijn naam ook aan te danken. In 1925 werd de Agapornis fischerie voor het eerst in Europa geimporteerd om als hobbyvogel gehouden te worden.
In het wild leeft de agapornis fischeri in groepen van 10 tot 15 vogels. Ze leven hoofdzakelijk in het noorden van Tanzania op hoogtes van 1km tot 1.7km. Hun leefgebied bestaat hoofdzakelijk uit droge savannes, hierdoor zijn ze ook aangepast aan een kleine hoeveelheid water. Ze voedden zich in het wild hoofdzakelijk met allerlei zaden van grassen en struiken. Daarnaast “plunderen” ze soms landbouwgronden waar zij verschillende soorten millet en mais eten. Ze slapen graag in oude wever nesten of boomholten. De Agapornis fischeri weet zich het best aan te passen aan veranderende omstandigheden. Er zijn kolonies bekend nabij de haven van Tanga die ontstaan zijn uit een groep ontsnapte agapornides.
Beschrijving van de agapornis fischeri
De Agapornis fischeri is ongeveer 15cm groot en weegt op volwassen leeftijd circa 40 tot 45 gram. Het masker gaat vanaf de kop waar het tot dieprood is langzaam over naar oranje tot de borst. Vanaf de borst loopt het via geel over naar een (diep)groene bevedering. Met een diep rode snavel en de witte ring rond de ogen is deze soort zeer duidelijk te onderscheiden van andere soorten agaporniden. Jongen fischeri’s zijn wat bleker van kleur en hebben een zwarte vlek op hun snavel
Geslachtsonderscheid bij de agapornis fischeri
De Agapornis fischeri heeft een lastig geslachtsonderscheid. De man en het popje zijn qua uiterlijk identiek. Er word door sommigen verondersteld dat de mannen een grotere witte ring rond de ogen hebben, maar dit bied geen uitsluitsel. Het belangrijkste is dat de Agapornis fischeri heel snel paartjes vormt, en graag een slaapnestje heeft. De eerste paar dagen in de volière zullen zij een slaapplaats zoeken, daarna zullen zij elke avond naar dit slaapnestje gaan als paartje. De band tussen man en pop is bijzonder hecht, indien u ’s avond 2 fischeri’s in een nestkastje treft kunt u er voor 90% zekerheid vanuit gaan dat het een koppeltje betreft.
Voeding voor de agapornis fischeri
De Agapornis fischeri hoofdgerecht bestaat uit een goede zadenmengeling voor agaporniden. Dit is verkrijgbaar bij de betere dierenspeciaalzaak. Deze zadenmengeling word aangevuld met eivoer, kiemzaad en kleine stukjes groente of fruit. Bessen en gewone onkruiden of een stukje trosgierst word ook erg gewaardeerd. Tijdens de kweekperiode is het belangrijk voldoende eivoer te verstrekken aan de ouders, en fijn groenvoer voor de jongen. In tegenstelling tot veel andere soorten voeren de Agapornis fischeris hun jongen ook stukjes groenvoer. Scherpe maagkiezel, sepia en vogelgrit mogen uiteraard nooit ontbreken.
De agapornis fischeri in de volière.
De agapornis fischeri is een tamelijk luidruchtige vogel. U dient hier rekening mee te houden wanneer u de vogel in een (buiten)volière wilt houden. Daarnaast kunnen ze aggresief zijn naar kleinere vogels (vinken). Het beste kunt u ze daarom apart in een volière of kleine vlucht houden. Onderling zijn de vogels niet heel aggresief, alleen in de broedperiode zullen zij hun eigen nestje verdedigen. Hun slaapnestje zal ook verdedigt worden in de avonduren.
Agapornis fischeri kweken
Het kweken met de Agapornis fischeri is niet moeilijk. De broedperiode in het wild loopt van april tot en met eind juli. Door kunstmatig de broeddrift te beïnvloeden is het in Nederland mogelijk het hele jaar te broeden met deze vogels. Zorg ervoor dat het koppel maximaal 2 nesten per jaar grootbrengt, zo voorkomt u dat de vogels teveel uitgeput raken.
In het wild bouwt de Agapornis fischeri zijn nestje in een holle boomstam of in de nok van een schuur. Ze broeden in kolonies om zo elkaar te beschermen tegen roofvogels. Het nestje word gebouwd van kleine twijgjes, stukjes mos, grashalmen en stukken boomschors. Voor de kweek in gevangenschap kunt u kokosvezel, grashalmen, mos, en wilgentakjes aanbieden. De agapornissen zullen dan zelf een nestje bouwen. Wanneer een geschikte nestkast word aangeboden zal de pop snel beginnen met het bouwen van het nest. De man zal bijna niet helpen met het bouwen van dit nest, een enkel twijgje word naar het nest gebracht maar er word niet geholpen met de bouw. Geschikte maten voor het broedblok van de agapornis fischeri vind u in hier.
Wanneer het nest klaar is zal de pop om de dag een eitje leggen. Totaal worden er 4 tot 6 eitjes gelegd. Deze worden in circa 24 dagen uitgebroed, alleen het popje broed. Omdat er om de dag een ei gelegd word komen de jongen ook om de dag uit. Terwijl het eerste jong dus al een week oud is kan het laatste jong net uitkomen. Hier dient u goed rekening mee te houden tijdens het ringen van de jongen. Op de 8e levensdag kunt u de jongen ringen met ringmaat 4.5mm. Na ongeveer 6 weken vliegen de jongen uit, ze worden dan nog 2 tot 3 weken door de ouders gevoerd alvorens ze zelfstandig zullen gaan eten. Indien de vogels zelfstandig zijn kunt u ze het beste bij de ouders weghalen om zo een volgende kweekronde mogelijk te maken voor de ouders.
Agapornis fischeri mutaties
Van de achapornis fischeri zijn inmiddels door zijn populariteit al veel mutaties gewkeet. Enkele bekende mutaties:
Deze mutaties zijn door hun zeldzaamheid niet allemaal hetzelfde geprijsd als de wildkleur agapornis fischeri. Kijk voor richtprijzen op de lijst met richtprijzen voor parkieten en papegaaien.