Bij het kopen van vogels voor uw volière, of voor het begin van de kweek zijn er veel zaken om rekening mee te houden. Lees in dit artikel de belangrijkste punten.
De eerste, en eigenlijk belangrijkste vraag die u aan uzelf dient te stellen is: Hoeveel vogels kan ik mij veroorloven, en hoeveel ruimte heb ik voor de vogels. Het is beter om minder vogels te kopen en daarnaast wat los materiaal en voer te kopen dan in 1 keer veel vogels kopen bij één handelaar. Begin rustig met 2-3 koppels van verschillende soorten. Daarna kunt u dit rustig uitbouwen naar een mooie gemengde gezelschap volière. Of een mooie kweekruimte. Bij het kweken in broedkooien doet u er altijd goed aan met maar één soort te beginnen, zo leert u de vogel goed kennen. Daarnaast bouwt u ervaring op met deze soort zodat later verwante soorten kweken makkelijker zal gaan (tropische vinken, parkieten etc.)
In de handel zijn vaak vogels van allerlei soorten en maten te koop. U doet er goed aan de mannen bij 1 handelaar, en de poppen bij een andere handelaar (liefst ver uit de buurt) te kopen zodat u er nagenoeg zeker van kunt zijn dat de dieren “onverwant” zijn. Dit houd in dat het geen familie van elkaar is. Veel kwekers die naar tentoonstellingen gaan met de vogels brengen de vogels die zij niet willen houden allemaal naar één enkele handelaar. Hierdoor zullen veel vogels verwant zijn aan elkaar.
Om een idee te krijgen wat goede vogels zijn kunt u is gaan kijken op een (Regionale) tentoonstelling van de plaatselijke vogelvereniging. Over het algemeen ziet u hier vogels zoals ze geacht worden eruit te zien, kanaries die netjes in de veren zitten zonder bonte vlekken. Zebravinkjes met duidelijke tekening etc. Ook ontmoet u op deze tentoonstellingen vaak mede vogel liefhebbers waar u vaak veel informatie van kunt krijgen. Misschien mag u zelfs bij een kweker thuis kijken?
Uit eigen ervaring weet ik dat vogels die in de handel te koop zijn vaak niet uitmuntend zijn, het is immers “het uitschot” waar de kweker vanaf wil. Voor een beginnende kweker is dit vaak niet erg, voor iemand die de vogel in een gezelschap volière houd ook niet. Maar indien u serieus met het kweken van vogels wilt starten is het aan te bevelen de vogels bij een andere kweker te kopen waarvan u weet dat hij goede resultaten boekt op de tentoonstellingen. Hierdoor weet u waar de vogels vandaan komen, mogelijk heeft de kweker een stamboom waarin duidelijk naar voren komt welke vogels familie van elkaar zijn, en welke dus niet verwant zijn. Daarnaast kunt u vaak ook veel informatie van de bewuste kweker krijgen over voeding en huisvesting van de vogels. Zelf heb ik de meeste van mijn vogels ook bij (hobby)kwekers gekocht.
Daarnaast nog 10 belangrijke tips voor de aanschaf van vogels:
- Bij het kopen van vogels moet u weten waar uw verlangens liggen. Vooral voor beginners; begin met de wildkleur en ga later pas op andere mutaties over.
- Neem bij voorkeur eerst telefonisch contact op met de kweker waar u, uw vogels wilt gaan kopen en informeer naar de prijs! Dit voorkomt dat u in een later stadium onaangenaam wordt verrast door een (te) hoge vraagprijs!
- Het gunstigste tijdstip voor het aanschaffen van vogels is de nazomer en de herfst. De meeste kwekers hebben de vogels die ze willen aanhouden uitgeselecteerd en verkopen het overtollige bestand
- Vraag de kweker of hij enige vogels apart wil zetten in t.t. kooien. U kunt dan namelijk de kleur, het formaat, type en de kop van de vogel goed beoordelen.
- Kijk vooral ook naar het gedrag van de vogel(s) in de t.t. kooi. Zitten ze rustig “op stok”? Showen de vogels goed? Onrustige vogels dient u niet aan te schaffen omdat deze eigenschap in veel gevallen op de jongen wordt overgebracht.
- Vraag naar de afstamming van de aangeboden vogels. Laat de ouders van de aangeboden vogel(s) door de kweker aanwijzen, zodat u weet “wat er in de vogel steekt”.
- Vraag naar de voedermethode van de kweker en de merken zaad en opfokvoer die hij gebruikt. Het kan voor u nuttige achtergrond informatie zijn.
- Koop nooit een vogel, alleen om te voorkomen dat u een vergeefse reis gemaakt heeft of omdat u niet met lege handen thuis wilt komen. Bij het kopen van kweekvogels dient u met zorg een keus te maken. Maak voor uzelf een keiharde afweging of de vogels aan uw wensen voldoen. Dit voorkomt dat u later met “spijtoptanten” in uw hok zit.
- Mocht u reeds een aantal vogels bezitten neem dan een paar vogels van uzelf mee. U heeft dan vergelijkingsmateriaal bij de hand en kunt gemakkelijker bepalen of de aangeboden vogels beter zijn dan de meegebrachte.
- Alvorens u vogels gaat aanschaffen dient u de beschikbare ruimte te bepalen. Voor vogels ter grootte van grasparkieten kunt u als richtlijn aanhouden: 1 m3 ruimte per paartje. Houd vooral ook rekening met de jongen die u (nog) zult gaan kweken. Ook voor deze vogels zal voldoende ruimte aanwezig dienen te zijn.
Al met al wens ik u alvast succes bij de aanschaf van uw vogels. Indien u op zoek bent naar meer informatie kunt u rustig op deze site lezen.